TW
0

A causa de la crisi econòmica hi ha hagut una baixada del percentatge d'infants escolaritzats a dos anys que afecta principalment al sector més desafavorit socialment. Davant la possible manca de recursos educatius i oportunitats de relació d'aquestes famílies, volem donar resposta a les seves necessitats educatives i socials per assegurar que tenguin les mateixes oportunitats que la resta.

El programa "Als 2 anys, un dia d'escoleta" pretén per una banda pal·liar la manca d'experiència socialitzadora dels infants del voltant de dos anys, i per una altra, que les seves famílies trobin un lloc on compartir inquietuds i experiències, amb altres famílies, enriquint la seva capacitat educativa amb noves propostes per tal d'arribar a l'escolarització de P3 amb la màxima igualtat d'oportunitats.

A la vegada, crear una xarxa social i educativa oferint la possibilitat d'apropar-se als centres d'educació infantil i desenvolupar activitats que potencïin les capacitats dels infants d'acord al currículum d'Educació Infantil.

Aquest programa s'oferirà en horari de matí i/o capvespre un dia a la setmana des del mes d'octubre fins al mes de maig. L'espai estarà obert tres hores i mitja, de les quals dues s'adreçaran a activitats.

El nombre de famílies participants serà de 7 com a mínim i de 15 com a màxim per grup. En el cas que superi el màxim de famílies es desdoblarà el grup i es farà simultàniament a dues escoletes diferents o dos dies diferents a una mateixa escoleta.

Els infants hauran d'assistir acompanyats per un adult, contemplant la possibilitat que puguin quedar-se algunes estones sota la tutela del personal educatiu.

En els casos dels municipis on no hi hagi suficients famílies per fer un grup (mínim de 7), hi haurà la possibilitat que aquests infants es puguin incorporar al grup de referència, amb el suport d'una persona del SAEI.

Es realitzaran activitats habituals per a infants al voltant dels dos anys, tractant-se d'un servei amb flexibilitat horària i d'espais. Durant el primer mes l'estada dels infants serà reduïda i estaran acompanyats per les seves famílies. Després, el temps d'estada a l'escola s'allargarà progressivament.

Inicialment es desenvoluparan dues fases d'activitat: infants i personal educatiu i una altra on també hi participaran les famílies. Durant aquestes sessions es donaran propostes d'activitats per fer a casa, com per exemple: rentar les mans, posar taula, explicar un conte...

La inscripció al servei es realitzarà per ordre de demanda de les famílies a les dues seus; la de Ciutadella i la de Maó. El SAEI recullirà les dades per telèfon. Quan es tingui una previsió del nombre d'infants que assistiran al programa i el nombre de grups que es poden fer, des del SAEI s'avisarà a les famílies del dia de la reunió, del pagament de la primera quota i de l'aportació de documents que han de dur: fotocòpia de DNI i fotografia de l'infant i família.

La setmana abans de començar es farà una reunió per explicar el funcionament del servei (en què consisteix, horaris, quines activitats es faran, normes...). La mateixa setmana en què s'iniciarà el servei es realitzarà una breu entrevista a les famílies.