TW
0

La humanitat mira cap a l'univers exterior cercant respostes. Fa molts d'anys que els astrònoms busquen dins i fora del sistema solar, vestigis de vida que vénguin a confirmar la hipòtesi que no estem sols, que com a planeta viu no som una excepció.

Aquesta setmana, a la redacció de "Xoc" ens ha sorprès una notícia relacionada amb l'astronomia i és que un equip de científics dels EEUU ha constatat l'existència del primer planeta fora del nostre sistema solar, que compleix amb les condicions de temperatura i de gravetat necessàries perquè hi hagi vida.

Es troba a uns vint anys llum de distància d'aquí, a la constel·lació de la Balança, en llatí Libra, i gira al voltant d'una estrella coneguda pels astrònoms amb el nom de Gliese 581.

El planeta, batejat amb el nom de Glieses 581g, segons Steven Vogt, un dels científics encarregats de la investigació, "es troba a la distància correcta de la seva estrella, perquè hi hagi aigua, ni amb molta calor ni amb molt de fred, i amb una gravetat similar a la de la Terra perquè hi hagi atmosfera".

El treball que recull aquest descobriment, que es publicarà a la revista Astrophisical Journal, està basat en onze anys d'investigacions finançades per la Fundació Nacional de Ciència dels EEUU i per l'Agència Espacial NASA.

Diferències amb la Terra
La massa del planeta descobert a la constel·lació de Balança, és de tres a quatre vegades major que la de la nostra Terra, i la seva òrbita al voltant del Glieses 581 és de 37 dies. Vol dir que, el que per a nosaltres és un any, en aquest planeta representa poc més d'un mes nostre.

Aquest planeta no té rotació com el planeta Terra, sinó que una de les seves cares sempre mira l'estrella i per tant sempre té llum de dia, mentre que l'altra es troba en perpètua obscuritat. Els científics pensen que probablement és un planeta rocós i coincideixen que la zona més habitable ha de ser la línia entre la llum i l'ombra, on "qualsevol forma de vida emergent tindria un ample ventall de climes estables per triar i evolucionar-hi al voltant". I és que segons afirmava Vogt, "és bastant difícil aturar la vida quan es tenen les condicions adequades".