TW
0

El 4 d'octubre de cada any, al Col·legi Sant Francesc d'Assís de Ferreries és un dia ben especial, i els alumnes prou bé que ho saben: durant tota la jornada, Festa del sant d'Assís, l'amic dels pobres, dels febles, de la natura i dels animals, no es fan les classes habituals, sinó unes activitats diferents, en part formatives i en part lúdiques.

Alumnes de Secundària
Devers les 8,30 h. del matí, tot l'alumnat d'educació Secundària es va reunir a l'església de Santa Maria, on va poder escoltar la xerrada d'en Martí Martí Cardona, que va explicar als al·lots i al·lotes la seva experiència de convivència i lluita amb la malaltia renal, que pateix d'ençà que era un infant. En Martí va saber transmetre, amb el convenciment que dóna l'experiència i el testimoni, que l'important és no arronsar-se davant les dificultats, i que cal ser agraït davant l'ajuda dels altres. També va explicar que un malalt no ha de deixar-se vèncer, ha de fer vida normal perquè és una persona normal. I per a ell, fer vida normal vol dir especialment fer coses pels altres, participar activament en la vida del poble a través d'activitats associatives i de voluntariat.

A continuació, el Bisbe de Menorca, Mons. Salvador Giménez, va dirigir unes paraules a l'alumnat, i va guiar un moment de pregària amb el text del Càntic de les Criatures, escrit pel mateix Sant Francesc ara fa vuit-cents anys. Després, un grup d'alumnes de música de secundària va interpretar la cançó "Predica della perfetta letizia", del músic italià Angelo Branduardi, basada en un episodi del llibre medieval italià "Floretes de Sant Francesc". Els alumnes de Primària van estar de sort, perquè els de Secundària havien elaborat uns preciosos murals, il·lustrant alguns episodis d'aquest llibre de les "Floretes", que els van regalar per decorar les seves aules.

Alumnes de Primària
L'alumnat d'educació Primària no va quedar enrere en voler participar activament en la diada. Els grups de 1r i 2n curs van representar la rondalla "La casa dels mil miralls", que ens ensenya que en la mesura que donam, rebem, i que així com tractam els altres, així serem tractats. Cada grup de Primària també va explicar les activitats realitzades a classe amb motiu d'aquesta festivitat, i es va llegir el manifest de la diada.

Amb açò va acabar la part formativa i de reflexió de la jornada, però la festa just havia començat. Cal fer un agraïment especial als pares i mares, que van preparar les ensaïmades i el xocolati per fer un bon berenar. Tothom es va llepar els dits! Gràcies també als alumnes d'ESO, que van fer net el pati, van posar taules i bancs, i van col·locar banderins i garlandes perquè la festa fos ben lluïda. També, molt important, alumnes de sisè de primària van ajudar els mestres i mestresses en la realització dels dotze jocs que havia organitzat el professorat d'educació física: botar corda, bandereta, carreres de sacs, estirar corda, mèrvils, xapes, xic-xocs, anelles...

Després de berenar i dels jocs, a l'alumnat de Secundària encara li quedava corda per estona. Van anar a jugar a "Dins i fora" —versió menorquina del beisbol— i, en acabat, van fer dos partits de futbol: primer entre ells (alumnes contra alumnes), i després, els finalistes (3r. d'ESO) contra els professors de Secundària. El resultat, professors 1, alumnes 0. Gol d'en Sito, profe de socials.

En aquestes jornades descobrim que al nostre col·legi, quan parlam de comunitat educativa no és un tòpic ni una paraula abstracta, sinó una realitat ben evident: tothom posa una mà perquè tot surti rodó, tothom col·labora en benefici de tothom. Per molts d'anys a tots!