TW
0

Coincidint avui dimecres amb l'entrega de guardons del programa de Centres Ecoambientals i amb la conferència que sobre aquest tema impartirà el senyor Federico Bogdanowicz, que és el director executiu de la Fundació Jane Goodall, avui us volem parlar de la campanya que duu per nom "Mobilitza't per la selva", una iniciativa que posa l'accent en la protecció dels ecosistemes africans, i en com la proliferació de telèfons mòbils, ordinadors portàtils i altres aparells electrònics accentuen el problema de la destrucció d'aquests ecosistemes.

Per entendre la problemàtica hem de saber què és el coltan, un mineral valuós que s'empra en la fabricació de mòbils, consoles, ordinadors... i del qual el 80 per cent de les reserves es troba a la República Democràtica del Congo. La història recent ens mostra com la creixent demanda de coltan des dels anys noranta del segle passat, amb l'expansió i globalització de les noves tecnologies, ha vingut lligada a greus conflictes ètnics no només al Congo sinó també als països veïns de Rwanda i Burundi. I és que les parts implicades en aquests conflictes, han emprat els dipòsits de coltan per finançar la compra d'armes, plantejant, per tant, un debat sobre si són lícits el comerç i les condicions d'explotació d'aquest valuós mineral. La mineria il·legal, a més, destrueix els hàbitats d'espècies com els ximpanzés i els goril·les, que estan greument amenaçats per la caça furtiva i per la deforestació.

Per fer-nos una idea de la gran demanda de coltan existent en l'actualitat, us direm que a Espanya, per exemple, existeixen avui 54.000.000 de línies de telèfon mòbil. Una xifra altíssima si a més tenim en compte que som 46.000.000 d'habitants. Els números augmenten si comptabilitzam tots aquells telèfons antics que reemplaçam per models més moderns i amb més prestacions, i que guardam o llençam al fems sense reciclar-los. Només un 5 per cent dels mòbils es reciclen al nostre país. Si sumam a aquestes xifres les que en resulten de tots els països del "món desenvolupat", podem imaginar la magnitud real del problema.

La campanya
L'Institut Jane Goodall que treballa activament en diversos països africans per combatre les causes dels problemes que afecten la comunitat humana, destrueixen els ecosistemes i minven les poblacions de ximpanzés i altres animals, promou entre la població en general, però també a les escoles, una campanya de conscienciació i de recollida de telèfons mòbils. De forma senzilla i gratuïta, les persones que ho desitgin poden enviar els seus mòbils descarregant l'etiqueta pre-franquejada a la web www.mobilitzatperlaselva.org. Només telèfons mòbils, que estiguin o no en funcionament, amb les bateries, però sense carregadors ni targetes sim. Afegint-nos a la campanya, aportant els nostres telèfons en desús, els vells, els que ja no empram, els ciutadans ajudam a reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components, entre ells, el coltan. Ajudam a reciclar elements útils i a processar de manera adequada els materials tòxics, reduint la contaminació del medi ambient. Tot plegat, facilitant la recaptació de fons per programes de recolzament al desenvolupament dels ciutadans congolenys, i als programes d'educació i conservació al Congo, com és el cas del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga.

Per cada aparell reciclat, Movilbank, empresa pionera de reciclatge de mòbils a Espanya, aporta una part del seu valor a l'Institut Jane Goodall, que per la seva banda, sorteja mensualment apadrinaments Chimpamig@s entre els donants, en senyal d'agraïment i com a mostra de l'impacte positiu d'aquestes aportacions.
Així mateix, aquells individus, escoles, empreses i organitzacions que recol·lecten una xifra mínima de trenta mòbils, poden sol·licitar-ne la recollida gratuïta. L'institut Jane Goodall regalarà uns subscripció anual a Chimpamig@s per cadascun d'aquests enviaments.

A la campanya ja s'hi han sumat algunes escoles de les Illes durant el curs 2009-2010. I s'espera que enguany, siguin moltes altres les que s'hi afegeixin.

L'Institut Jane Goodall
L'Institut Jane Goodall pren el nom de la Doctora en Etologia de la Universitat de Cambridge, distingida amb més de noranta premis internacionals. Una entitat que es va crear l'any 1977, que en l'actualitat compta amb seus a vint-i-sis països diferents i que duu a terme programes d'investigació de la vida salvatge, conservació i educació a Tanzània, Guinea, Congo, Sierra Leona, Sudàfrica i Uganda. A Espanya, entre altres iniciatives, l'Institut té en marxa el programa d'educació ambiental BioDiverCiudad, el programa d'apadrinament Chimpamig@s per donar suport al Centre de Recuperació de Tchimpounga al Congo, i altres projectes de conservació i desenvolupament a Àfrica, que s'inclouen en el programa d'ecoturisme responsable "Ecoviajeros".

Centre de Recuperació
Al Congo, l'Institut Jane Goodall hi té el Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga, amb seixanta-quatre treballadors locals contractats, que tenen cura dels més de cent quaranta ximpanzés rescatats que hi ha en l'actualitat. La immensa majoria d'aquests ximpanzés han arribat al Centre com a bebès, en pèssimes condicions, després de ser rescatats de mans de caçadors, traficants i particulars que els tenien com a mascotes. Els ximpanzés són atesos per un grup de cuidadors experimentats que dirigeix la veterinària espanyola Rebeca Atencia. Viuen en grups, en un entorn natural i fan sortides diàries al bosc, mentre es pensa en la seva futura reintroducció a la selva. Bona part dels fons per desenvolupar aquesta tasca s'obtenen a través del programa d'apadrinament Chimpamig@s.