TW
0

Quin és l'animal que viu més anys?

Si cercam la resposta als llibres, o a internet, ens trobarem amb el cas de la cloïssa "Ming". Aquest mol·lusc, de l'espècie arctiva islandica, viu a les fredes aigües del mar del Nord i observant les seves línies de creixement anuals els científics han calculat que pot portar uns 410 anys filtrant la sorra per alimentar-se. Li van posar el nom de "Ming" perquè a la Xina regnava aquesta dinastia quan l'animal va començar a formar la seva closca.

Però, és realment l'animal viu més vell? Les dades que tenim d'altres individus fan referència, normalment, a animals que viuen en captivitat, als zoològics o en reserves controlades. Així, una tortuga com na "Harriet", va morir a Austràlia fa quatre anys amb 176 anys (va ser una de les tortugues que en Darwin se'n va dur de les Illes Galàpegs durant la seva expedició en el Beagle). I en llibertat? A la costa d'Alaska van capturar l'any 2007 una balena que duia un arpó incrustat profundament en el greix del seu coll. L'estudi de l'arpó va concloure que havia estat fabricat a Massachusetts al voltant de 1890; així doncs, la vella balena podria tenir una edat de fins uns 130 anys. Clar que per a rècord el d'una esponja gegant que viu al fons marí de l'Antàrtida i, sembla ser, que porta uns 10.000 anys suportant geladores temperatures (una de les possibles raons de la seva extraordinària longevitat).

Ara bé, coneixem tots els animals que hi ha a la Terra com per assegurar que aquest o aquest altre és o ha estat el més vell? Actualment coneixem uns dos milions d'espècies diferents d'éssers vius (animals, plantes, fongs, protistes i bacteris), però s'estima que el nombre d'espècies per descobrir (només d'insectes) pot arribar fins els 30 milions. Així doncs, quantes altres cloïsses, esponges, balenes o altres animals poden superar els màxims coneguts? Per altra banda, també podríem fer la mateixa reflexió que S. Jay Gould ens va deixar al seu llibreDes de Darwin: "és correcte mesurar el temps de vida d'un ésser viu en dies planetaris? Viu realment una rata "menys" que un elefant? Els animals petits de sang calenta viuen a un ritme major que els seus parents de major mida. El cor batega més ràpidament i el metabolisme està molt accelerat. De fet, per diversos criteris de temps relatiu, tots els mamífers viuen aproximadament el mateix."

Professor de Biologia
Ies Josep Miquel Guàrdia