TW
0

Quan la persona posa la mà en un instrument, en un ormeig, en una eina, fa una paret seca, una barraca o una salina, hi deixa una empremta de vida, de la seva vida concreta. L'etnologia és una ciència que ens ajuda a detectar la vida humana que va quedar enganxada en tot allò que els homes i les dones han fet servir per transformar la matèria, per servir-se'n, per conquerir la terra passa a passa, en una lluita fosca i esplendorosa alhora." Les paraules del llibre "El camp de Menorca. Patrimoni etnològic construït", de Toni Camps Extremera i Juan Elorduy il·lustren l'enllaç a la Xarxa del nou projecte d'Enyorança Vídeos. Punta Nati és la font d'inspiració que els autors de la peça audiovisual, Joan Allès i Juan Elorduy, titllen "d'un dels paratges més bells i misteriosos de Menorca. No surt a cap de les guies turístiques i així roman mig ocult a mirades superficials. Punta Nati és un fascinant monòleg de pedra".

I aquesta és l'essència que capta l'espectador rere la projecció, la pedra com a protagonista. El pas del temps i de la mà de l'home com a eina que muta el seu entorn.

Les imatges foren preses al seu dia per il·lustrar un petit documental sobre el projecte GIBET per a la recuperació de béns etnològics que promou la Societat Històrico Arqueològica Martí Bella. Però a Allès i Elorduy els hi va semblar que, per elles mateixes, aquestes imatges "tenien un contingut i una emoció intensa per convertir-se en una nova peça a penjar en Vimeo".

Uns dels components bàsics del treball "Punta Nati" és la banda sonora original del ciutadellenc Alan Florit. Subtil i inquietant el ritme musical acompassa a la perfecció els poètics fragments de pedra i terra que fan d'aquest medi natural un dels llocs més màgics de Menorca.

Cal també destacar l'exquisida fotografia aèria a càrrec de Laetitia Sauleau. Amb aquesta nu film, l'associació Enyorança Vídeos continua la seva tasca audiovisual sota el segell d'una línia poètica i d'aconseguir enriquir encara més la bellesa ja de per sí natural de l'Illa gràcies a la feina conjunta d'Allès i Elorduy. "Punta Nati" és el darrer d'una sèrie de projectes -instal·lats a la plataforma Vimeo- al que precedeixen "La mirada del Tòtem", "Assaig a Líthica" i "Torrellafuda".