TW
0

El que havia de ser una sortida més o menys emocionant per anar a veure el far de sa Farola des del castell de Sant Nicolau es va convertir, dimecres passat, en una autèntica aventura per als fillets i filletes de 1r del CP Mare de Déu del Toro de Ciutadella. Alguns no s'ho podien creure. Altres, es posaren a plorar i se'n feien enfora. La immensa majoria, amb la curiositat per endavant, s'atracaren excitats i crèduls als dos pirates que els esperaven. La fantasia com a primera eina d'aprenentatge va ser tot un encert.

Prest es van asseure tots en rotllana al voltant dels dos personatges que els explicaren, per començar, que amb la forta tramuntana dels darrers dies, havien naufragat arribant a les costes de Ciutadella. Els infants es posaren a fer preguntes "encara existeixen els pirates?", "quants vaixells heu enfonsat?", "on dormireu avui vespre?" "per què la vostra bandera du una calavera?"... Els pirates es van guanyar prest la simpatia i la confiança dels infants, responent sense complexos totes les qüestions, explicant-los històries de tresors amagats, de batalles a alta mar. Cançons, jocs de mans, poesies, regals, mapes, tota la fantasia... les filletes i els fillets estaven fascinats.

El projecte
A principis d'octubre, les dues classes de 1r del CP Mare de Déu del Toro de Ciutadella van decidir, després d'arribar a un acord per votació, començar un projecte sobre pirates. Una feina amb la que durant tot aquest primer trimestre descobriran la llegenda que els envolta, i que els ha de servir de fil conductor per treballar Menorca des de diferents matèries. Matemàtiques, medi, educació plàstica, llengües, música... i noves tecnologies; tot plegat, una feina globalitzada amb la que els alumnes descobreixen des d'escola i també des de casa, fent recerca amb l'ajuda de pares i mares.

Amb aquest mes que porten de projecte, els fillets i les filletes de primer ja han començat a estudiar el litoral menorquí, per exemple, amb els fars com a punts de referència. Aquest era el sentit de la sortida de dimecres, veure de prop sa Farola, que quan cau el sol il·lumina la bocana del port.

Els alumnes també han estudiat les parts d'un vaixells, animats per un altre personatge que en el projecte hi té un paper força important, un mariner menorquí de nom Pericu Llengo Salada, que a través del blog de l'escola es comunica amb els infants. De fet, va ser en Llengo Salada qui ja els va avisar fa uns dies de la presència de pirates prop de Ciutadella.

Dimecres passat, Biel Saura i Javier Zilli van aconseguir transportar els infants a un pla de fantasia sensacional, embolcall, sens dubte, de la feina de fons que hi ha en el projecte. La trobada va acabar a l'Escala del Rei, cantant cançons i fent una bona foto de grup. L'experiència ja està recollida al blog de l'escola. Si voleu saber més detalls i veure algunes de les feines del projecte, com ara els dibuixos de vaixells que han fet els fillets i les filletes, podeu visitar montetoro2004.blogspot.com

Missatge d'en Pericu Llengo Salada
26 octubre
Hi ha un barco que ha desaparegut

Hola fiets i fietes de primer, som en Perico Llengo Salada, és per dir-vos que m'ha arribat la notícia que hi ha un barco que podria haver-se enfonsat, ja que a Ciutadella tornam a tenir un fort temporal degut al fort vent de tramuntana, i els que l'han vist, diuen que podria ser el barco que vaig veure fa uns dies. Es el bergantí, aquell barco pirata que navega per Ciutadella. És un barco espectacular ja que té tres pals on hi porta les veles, i en el pal major s'hi pot veure la bandera negra amb la calavera, també per la zona d'estribord i babor guaiten una filera de canons, i a banda i banda de les amures de proa hi duu penjades unes grans àncores. També al mascaró de proa hi du una preciosa figura d'una sirena. Sembla ser que aquest barco volia refugiar-se a una raconada a la vora des Pont d'en Gil i se li ha romput un pal, la botavara i el timó, ha quedat a la deriva, i el fort onatge l'hauria enfonsat. Estau a l'aguait ja que algun pirata haurà pogut arribar a la costa!

Uns salu2 de Perico Llengo Salada, ah, i si anau a prop del mar i us arriben els esquitxos, ja ho sabeu, aprofitau per llepar-vos els morros i notareu el gustet del mar!