TW
0

Era dilluns i com sempre, després de dir el que havíem fet durant el cap de setmana els vaig demanar als meus alumnes si sabien què havíem de fer aquella setmana. "Bunyols!" van dir. "I com és que ho sabeu?" "Perquè s'àvia meua m'ho ha dit". Vam iniciar una conversa sobre quines coses necessitàvem i on les podíem trobar. "A ca meua", va dir un, "al súper", va dir un altre, "a una botiga"... "no a una botiga no! allà hi ha sabates, roba". Els vaig explicar que abans no n'hi havia de súpers, sinó botigues. Un fillet va dir "s'àvia meua hi compra plàtans", "idò, demana-li on és i un dia anirem a veure-la, ja que actualment en queden ben poques de botigues". A educació Infantil tot s'aprofita com a aprenentatge així que amb aquesta conversa vam començar a introduir nocions d'història.

A continuació, vam parlar dels ingredients i de què se'n feia amb ells, "se junta i es posa"; vam introduir el concepte de recepta i vam veure que les receptes duen lletres i nombres. Va ser el moment de descobrir la balança, per poder saber exactament les quantitats.

La següent passa va ser que com que l'aula de 5 anys som els més grossos de l'escola, érem els encarregats d'anar a comprar tot el que necessitàvem, però no sabíem el total, així que vam haver d'anar per tota l'escola a demanar quants érem entre tots. I quina va ser la sorpresa, que hi havia fillets i filletes que no sabien el seu nom i tampoc el de la seva aula, això em va dur a fer una reflexió sobre que moltes vegades els adults ens equivoquem en el plantejament de fer les coses cap a defora (projectes nous, activitats innovadores...) i no tenim massa en compte el que ens és més proper. Vaig haver de replantejar la meva intervenció per poder donar resposta al que tenia davant i que també era fruit d'una escolta i acompanyament als meus alumnes. Si tots féssim les coses més precises i contundents l'aprenentatge seria més profitós i més encertat.

Els bunyols es van fer amb l'ajuda de les àvies, però tota la feina de la setmana va ser més que important i profitosa, ja que es van treballar molts d'aspectes que tenen poc a veure amb la recepta que sempre empram per fer-los. Molt d'aquests aspectes ja han sortit en l'escrit però n'he fet un resum perquè ens pot ajudar a tots en general a l'hora de fer qualsevol cosa amb els infants. Així, amb l'excusa dels bunyols as Poriol hem tractat història personal i cultural, vocabulari, el sentit de la responsabilitat, la identitat personal i d'entorn proper, sempre valorant molt l'expressivitat corporal, i tenint en compte la sostenibilitat de les nostres accions, que formen part del nostre aprenetatge.