TW
0

Dijous de la setmana passada vam acompanyar el grup de 2n C d'ESO de l'IES M. Àngels Cardona de Ciutadella a fer "Una jornada de feina as Pinaret" la nova activitat que el Camp d'Aprenentatge ha posat a disposició dels centres educatius enguany, i que ja té complet el calendari fins a finals de curs. La bona acollida d'aquesta proposta adreçada als grups de Secundària radica segurament no només en els objectius, sinó en el plantejament general, i és que l'activitat pretén ser un mitjà de participació de l'alumnat al servei de la millora d'aquest entorn comunitari. Durant un matí de contacte amb la naturalesa, els alumnes dediquen el seu temps i esforç a realitzar tasques de manteniment i de conservació des Pinaret. El llistat de feines que hi ha per triar és molt variat i cada grup escull les activitats que més s'adeqüen a les seves capacitats i interessos. Des de la neteja i el condicionament dels camins, o dels habitacles dels animals de la finca, la conservació del jardí de les dones, treballar a l'hort o ajudar a arreplegar bens i tondre'ls... trobam una vintena d'activitats possibles. Tot plegat amb la intenció de transmetre a la vegada el sentit de pertinença a un espai propi, que és de tots, valorant la importància de l'acció conjunta per a la seva conservació.

Les feines es realitzen durant tot el matí en petits grups i el Camp d'Aprenentatge compta amb la col·laboració de l'IBANAT, amb qui els joves fan les feines directament relacionades amb la zona boscosa, ja sigui eixarmant ullastres, recollint llavors d'espècies forestals, o fent el manteniment de la fusta dels bancs i les taules de l'àrea recreativa. La jornada ofereix en tot moment el que anomenam coneixement vivencial. Els joves aprenen perquè experimenten i valoren l'entorn i la feina que fan. La dinàmica, sense pressa però sense pausa, permet anar resolent les diferents qüestions i curiositats que es plantegen. Alhora es fa feina amb la sensibilització, adoptant hàbits més respectuosos amb el medi ambient.

Els alumnes de 2n C
Dijous passat, abans de les nou del matí ja estaven totes les tasques assignades i el grup classe dividit en quatre grupets. Els primers quedarien amb en Bep a fer feines a l'hort. Llevar males herbes, espedregar, fer manteniment de les composteres, fer planters i sembrar porros i cebes. Els segons, anirien amb na Pilar. A recollir fruits i cultius madurs, en aquest cas van ser garroves, a fer net els habitacles dels animals i a donar-los de menjar. El tercer i el quart grup anirien al bosc amb el personal de l'IBANAT, uns amb en Dani, a recollir llavors d'espècies forestals (llavors com llentrisques, olivons, arboces...) i passejant pel bosc aprendre a diferenciar-les, descobrir quins animals se les mengen, què són les plagues i com es combaten, com s'aixequen les parets seques... Mentrestant, els altres amb l'altre Dani i en Carlos, farien el manteniment de les taules de la zona recreativa, coneixent material, eines i procés.

Durant la jornada els grupets van anar canviant d'activitat de manera que tots els al·lots i les al·lotes van tenir oportunitat de participar en tot. A mig matí però, van parar taula i compartir un bon berenar, en el qual van tenir oportunitat de provar la mel que produeixen allà mateix les abelles.

As Pinaret passen coses extraordinàries, com per exemple, que el grup de dijous passat va reconèixer al jardí de les dones, un arbre que havien sembrat un dia que van venir amb l'escola quan eren molt més petits. Un exemple perfecte del que es pretén amb aquestes activitats, fer sentir es Pinaret com el que és, una zona verda de tots que entre tots hem de mantenir i cuidar, per poder-ne seguir gaudint molts i molts d'anys.