TW
0

No té massa llibres a la seva biblioteca, però té a l'abast milers d'obres molt prop de casa seva, uns milers de volums que l'acompanyen des dels prestatges de la veïna biblioteca municipal de Ciutadella. Per mor de la seva feina -és professora de Llengua Catalana i Literatura a l'Institut Maria Àngels Cardona-, Assumpta Gorrias Pons es manté al dia sobre l'actualitat literària. La literatura, donar-la a conèixer als seus alumnes, és una tasca en la que gaudeix de debò.

PRIMERS IMPACTES
Quines són les temàtiques que predominen a la biblioteca personal, quins els autors preferits? Assumpta Gorrias afirma que abunda la narrativa i l'assaig ("encara que aquest darrer gènere requereix d'una lectura més reposada i analítica"); i també li agrada llegir teatre i poesia. Diu que durant la infantesa un dels llibres que més la impactaren fou "El árbol de oro", d'Ana Maria Matute. I un altre volum que destaca és "Corazón", d'Edmundo d'Amicis: "Me'l va deixar el meu pare quan tenia 9 o 10 anys, ell ja l'havia llegit de petit, el vaig trobar entranyable". Han passat molts d'anys des de llavors i avui menciona altres obres força interessants: "El Quadern Daurat", de Doris Lessing; "Pedro Páramo", de Juan Rulfo; o "El primer home", d'Albert Camus.

Assumpta Gorrias té pendent, per manca de temps, l'ordenació i catalogació de la seva biblioteca: "En el seu dia vaig comprar uns fitxers amb la idea de posar-m'hi, tot ho tinc preparat però la veritat és que encara no he començat…". És més important el temps que es pot dedicar a la lectura; i aquesta professora del "Maria Àngels Cardona" ha llegit un gran número de llibres, motivada per la feina docent i pel plaer personal.

ELS ALUMNES
Gorrias ens facilita un llistat dels autors i obres que han marcat el seu estudi del món literari. Val a dir que una quantitat de llibres ben considerable els ha llegit juntament amb alumnes seus, uns alumnes que sempre han mantingut una bona disposició, ganes de conèixer i d'aprendre: "El fet que hi hagi alumnes que et diguin que durant l'estiu no tot és anar a nedar, sinó que també han dedicat un temps a la lectura, ajuda a mostrar-se optimista". Així idò, entre les lectures fetes amb els seus alumnes anotem "El càntic dels càntics" de la Bíblia, "L'Odissea", poemes d'Horaci, els més rellevants autors de la literatura catalana, "Madame Bovary" de Gustave Flaubert, "El rei Lear" de Shakespeare, "Orlando" de Virginia Wolf, "El vigilant en el camp de sègol" de Jerome D. Salinger, "El convidat del dia d'Acció de Gràcies" de Truman Capote, "Ací no paga ni Déu" de Darío Fo, i els contes d'Anton Txékhov.

De la seva etapa adolescent i juvenil, Assumpta Gorrias ressenya la lectura d'una col·lecció dels premis Nobel de literatura que hi havia a casa de la seva àvia, contes de Mercè Rodoreda, Manuel de Pedrolo, contes de Julio Cortázar i algunes obres de La cua de palla, la reconeguda col·lecció de novel·la negra.

EXTENSA LLISTA
La llista de llibres facilitada per la professora Assumpta Gorrias és molt extensa i no es disposa d'espai suficient per poder reproduir-la en aquestes pàgines. En qualsevol cas, cal deixar constància d'un bon grapat d'autors i obres que l'han acompanyada en la seva activitat docent i en la que, per cert, durant tres anys impartí l'assignatura de Literatura Universal. A més dels escriptors i títols fins ara esmentats, i pel que fa a les lletres catalanes, Gorrias ha llegit Ramon Llull, Ausiàs March, Joanot Martorell ("Tirant lo Blanc"), Bernat Metge, Joan Ramis i Ramis, Àngel Guimerà ("Terra Baixa", "La filla del mar" i "Mar i cel"), Jacint Verdaguer ("L'Atlàntida"), Víctor Català ("Solitud"), Llorenç Villalonga ("Bearn", "Mort de Dama" i "Les fures"), Josep Pla ("Quadern gris" i "Homenots"), Carme Riera ("Dins el darrer blau", "Jo pos per testimoni les gavines" i "Te deix, amor la mar com a penyora"), Blai Bonet, Jaume Cabré ("Les veus del Pamano", "Senyoria"), Miquel Bauxauli ("L'home manuscrit") i Albert Sánchez Pinyol ("La pell freda", "Pandora al Congo", "Tretze tristos tràngols").

Assumpta Gorrias creu que la literatura catalana es troba en una etapa de gran vitalitat, amb un nivell de qualitat alt. Sobre l'assumpte de la literatura subvencionada, opina que si l'obra d'un autor té veritablement qualitat sempre sortirà a la llum, encara que no tengui cap ajuda econòmica.

En relació als autors menorquins, Assumpta Gorrias en destaca tres noms: Ponç Pons, Pau Faner i Joan Pons. Afegeix que Illaenvers és una bona iniciativa poètica i diu que li agrada la producció de Sara Guasteví. I fa una altra observació: "L'obra dels nostres escriptors illencs es veu condicionada pel propi context local". Una opinió que segurament serà compartida per molts lectors, perquè, en efecte, l'àmbit territorial o geogràfic, i àdhuc històric, sembla que juga un paper determinant en la majoria dels narradors de l'Illa.

En el camp de la literatura castellana i hispanoamericana, Gorrias cita els noms de Miguel de Cervantes ("El Quijote és una delícia, el vaig llegir fa dotze anys"), Manuel Vázquez Montalbán ("Galíndez", "Los mares del sur", "El pianista" i la sèrie de Pepe Carvalho), Carmen Martín Gaite, Gloria Fuertes, Carmen Laforet ("Nada"), Ester Tusquets ("El amor es un juego solitario"), María Zambrano ("el poc que he llegit m'ha enlluernat"), Javier Marías ("Corazón tan blanco", "Tu rostro mañana", "Todas las almas"), Jorge Luis Borges, Pablo Neruda ("20 poemas de amor y una canción desesperada"), Gabriel García Márquez ("El amor en los tiempos del cólera", "El coronel no tiene quien le escriba", "Crónica de una muerte anunciada", "Cien años de soledad"), Mario Vargas Llosa (destaca del flamant Nobel l'obra "La fiesta del chivo"), Federico García Lorca ("Yerma" i "Bodas de sangre"), i la poesia de Pedro Salinas, Jaime Gil de Biedma i Ángel González.

Sobre la literatura francesa, apunta els noms de Michel de Montaigne, Colette, Marcel Proust ("A la recerca del temps perdut"), Jean Genet ("Les criades"), Simone de Beauvoir ("Memorias de una joven formal", "El segon sexe", "La invitada"), Margarette Yourcenar ("Memòries d'Adrià"), Margarette Duras ("L'amant"), Stendhal ("El roig i el negre", "La cartoixa de Parma") i Irene Némerosky ("Suite francesa").

En la llista de Gorrias figuren també autors anglesos i nord-americans: John M. Coetzee ("Infantesa", "Joventut", "L'edat de ferro", "Desgràcia", "Home lent") , James Joyce ("Dublinesos"), Kazuo Ishiguro ("El que resta del dia"), Joseph Conrad ("El cor de les tenebres"), Harold Pinter, Cormac MacCarthy ("Hijo de Dios", "La carretera", "No es país para viejos"), Jack London, Edgar Allan Poe, Henry Miller, Paul Bowles, Ernest Hemingway, Raymond Carver, Emily Dickinson, Arthur Miller, Patricia Highsmith, Carson McCullers, Doroty Parker, Vladimir Nabokov ("Lolita' és una obra que vaig trobar molt divertida"), Katherine Mansfield, William Golding i Truman Capote.

Altres literats que senyala Gorrias són els italians Alberto Moravia ("L'home que mira"), Leonardo Sciascia, Cesare Pavese ("El company") i Francesca Duranti; els portuguesos Fernando Pessoa i Jose Saramago; el rus Lleó Tolstoi; els suecs Selma Lagerlöf, Stieg Larsson i Henning Mankell. I encara anota més noms: Efriede Jelinek, Herta Muller, Friedrich Holderlin, Franz Kafka, Sandor Marai ("La germana", "Divorci a Buda", "L'última trobada", "Història d'Ester, "L'estranya", "La dona justa"), Imre Kerstesz, Agotta Kristoff ("Trilogia de Klaus i Lucas"), Zsymborska Wislaya, Stefan Zweig, Milan Kundera ("La insostenible lleugeresa de l'ésser"), Thomas Bernhard, i els japonesos Haruki Murakami i Natsume Söseki.

GRUP MRPM
Assumpta Gorrias participa en el grup de lectura del Moviment de Renovació Pedagògica que es va crear fa quatre anys a partir d'una primera proposta de lectures que féu Joan Carles Melich, professor de Filosofia i Ètica de la Universitat de Barcelona. En el grup del MRPM s'hi troben Antònia Gomis, Antònia Campins, Joan López, Margarita Campins, Teresa Ortueta, Magdalena Moll, Ignasi Goñalons i Cristina España. "Ens reunim una vegada al mes -afirma Gorrias- i hem llegit obres de Paul Auster, Philip Roth, J. M. Coetzee, Agotta Kristoff, Kazuo Isighuro, Yasmina Khadra, Haruki Murakami i Robert Musil. Entre els temes tractats, cal esmentar el nazisme i la II Guerra Mundial, l'apartheid, la descolonització d'Algèria, el conflicte entre palestins i israelians, la guerra civil espanyola, la dictadura de Ceaucescu, la Revolució russa, el comunisme, el feixisme i el franquisme. També s'han comentat temes com l'humor, la relació entre home i dona, l'amor, la literatura, la família, l'educació, el subconscient, la psicoanàlisi, el moviment feminista, el moviment obrer, la condició de la dona en l'educació i l'emancipació, la maternitat i la natura.

ÚLTIMES LECTURES
La professora Assumpta Gorrias ha llegit recentment "Tea Bag", de Mankell, sobre el problema dels immigrants a Europa; "Pa negre", d'Emili Teixidor, sobre la postguerra a Vic, una obra ara portada al cinema pel director mallorquí Agustí Villaronga; i "La dona que perdia tots els avions", de Josep Maria Miró, qui l'any passat fou guardonat amb el Premi Born. Precisament, el proper dijous Miró es reunirà amb els membres del grup de lectura del MRPM.

Hi ha que posar el punt final a la conversa. Gorrias encara no havia llegit "Els herois de la nit", la darrera novel·la de Josep Maria Quintana. Novament el problema del temps: "La tinc en llista d'espera".


UNA LECTORA PRIVILEGIADA
Assumpta Gorrias Pons ho confessa obertament: "La veritat és que em considero una lectora molt privilegiada donat que la biblioteca municipal està al mateix carrer on visc". Així és. Gorrias i la seva família tenen el domicili al carrer de l'Hospital de Santa Magdalena, a quatre passes de la Casa de Cultura de Ciutadella, la qual cosa li ha permès de trobar-se més còmode a l'hora de tenir accés a milers de llibres. Aquesta proximitat ha resolt d'alguna manera la qüestió de l'espai: "A casa potser hi ha entre 700 i 1000 llibres, però ja no cal preocupar-se per l'espai. Tenim la biblioteca quasi bé al costat".

Assumpta Gorrias va néixer a Ciutadella el 28 de gener de 1963. Estudià EGB al Col·legi Nostra Senyora de la Consolació i el BUP a l'Institut Josep Maria Quadrado. És llicenciada en Filologia Hispànica en l'especialitat de Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears.

"Des del 1991 -explica- sóc professora de Llengua Catalana i Literatura a l'Institut Maria Àngels Cardona. També he impartit classes de català per a adults i de reciclatge de llengua catalana per a professors. Al llarg dels cursos de 1987 al 1991 vaig treballar a l'Institut Pasqual Calbó i Caldés i d'aquests anys en guard un record inesborrable per les entranyables amistats que hi vaig fer".

Recorda Assumpta Gorrias que el 1987 guanyà el Premi Mateu Seguí Puntas d'Editorial Menorca amb l'original "Anar a cercar móres", un conte infantil amb il·lustracions de la seva amiga Joana Olives Martí i que també fou presentat al concurs Apel·les Mestres, encara que no obtingueren cap guardó. El 1989 i el 1990 Gorrias participà en l'Encontre de Joves Escriptors a València, organitzat per Acció Cultural del País Valencià i l'Editorial 3 i 4.

En el currículum d'Assumpta Gorrias cal afegir una nota política: Durant el mandat de 1991-1994 fou regidora a l'Ajuntament de Ciutadella per l'Entesa de l'Esquerra de Menorca. I en el període 1999-2001 fou directora general de Cooperació del Govern balear.