TW
0

Su hijo, una persona competente. Hacia los nuevos valores básicos de la familia
Autor: Jesper Juul
Editorial: Herder

Ressenya
Les famílies d'avui en dia es troben en un punt crucial, en què els valors destructius que caracteritzaven la convivència en les famílies tradicionals, jeràrquiques - com ara l'obediència, la violència física i emocional, i la conformitat - poden i han de ser transformats. En el seu lloc, l'autor proposa un conjunt de nous valors que es basen en l'enteniment que l'ambient familiar no ha de recolzar-se en l'ús de la força autoritària o una tirania democràtica per part dels pares, sinó que aquests poden optar per crear un clima d'igual dignitat i reciprocitat en el tracte entre ells i els seus fills.

Els fonaments d'aquesta proposta es troben en el reconeixement revelador que els nens ja des del seu naixement són persones competents, perfectament capaços d'expressar els seus sentiments i necessitats, i molt disposades a cooperar. Són per tant els pares els que han de treballar per escoltar els missatges explícits i implícits que els transmeten els seus fills, prendre'ls seriosament i aprendre d'ells. En l'arrel de molts conflictes es troba la incapacitat dels pares de convertir el seu amor pels seus fills en un comportament que expressi realment aquest amor i de transformar les seves bones intencions en una interacció fructífera.
Reconeixent la competència dels fills, respectant les seves autèntiques necessitats i ajudant-los a desenvolupar la seva autoestima, els pares, a més de fomentar el seu propi creixement personal, podran crear i viure un nou paradigma familiar que permeti una convivència harmònica i vital a mutu enteniment i respecte.

L'obra, que a Dinamarca ha estat un èxit i que s'ha traduït a deu idiomes, ha rebut molt bones crítiques també per part de la premsa: El seu fill, una persona competent és un llibre sobre nens savi i alliberador. S'haurien ampliar-lo a les dimensions d'un cartell i penjar-lo en totes les cantonades. El missatge és senzill: els nens són únics i haurien de ser tractats amb el mateix respecte i tacte amb què tractem a adults que estimem ...

La crianza feliz. Cómo cuidar y entender a tu hijo de 0 a 6 años
Autora: Rosa Jové
Editorial: La esfera de los libros

Ressenya
"No podem començar a educar els nens sense el convenciment que ells tenen els mateixos drets que nosaltres, els adults".

Un cop arribes a interioritzar aquest convenciment tota la teva visió de la criança i del món es capgira i has de re-aprendre a pensar. Les teves relacions amb el nen s'han d'establir des d'aquest punt de vista, la igualtat de drets.

La teoria és senzilla. Però, i la pràctica?
Moltes de les pràctiques i costums de criança que la societat accepta com pautes inamovibles les veus amb uns altres ulls. Ni donaries una bufetada a un adult, ni li deixaries plorar sense consol, ni li insultaria o et burlaria d'ell des d'una posició de poder, ni anul·laries la seva voluntat en nom de l'obediència al poder del més fort. Voleu canviar i tractar el teu fill amb el mateix respecte i dignitat que reben els adults per molt que no hagis vist fer-ho en el teu entorn.

Aquest llibre pretén ser un suport en aquest camí i donar explicacions a moltes de les coses que no sabem en relació a la criança: els límits i com determinar, la gelosia entre germans i com afrontar-los, les rebequeries i males paraules, la millor manera d'arribar a deixar el bolquer ...

Les explicacions que Rosa Jové ens donarà sempre vindran des del respecte al nen com a persona de ple dret i amb la idea que ni són tirans, ni ens manipulen, ni cal domar-los perquè no se'n vagin de les mans. Són persones que respondran positivament a l'amor i a la comprensió.

Mas allá de la calidad en educación infantil
Autores: Gunilla Dahlberg – Peter Moss – Alan Pence
Editorial: Graó

Ressenya
Actualment vivim en l'era de la qualitat. El tema de la qualitat ha transcendit també a les institucions per a la primera infància i ha adquirit prioritat entre les persones i sectors interessats en el benestar de les nenes i els nens petits. Què és la qualitat? Com es mesura? Com es garanteix? Quins models necessitem? Des d'una perspectiva post-moderna, aquest llibre analitza el concepte de qualitat i proposa una forma de comprendre la primera infància i les seves institucions en relació amb els canvis en què vivim: polítics, socials, culturals, econòmics i tecnològics. Els autors, en la seva recerca de respostes provisionals, proposen anar més enllà del concepte de qualitat i recorren a un concepte que anomenen creació de sentit.

El llibre es centra també en la pràctica pedagògica i exposa alguns exemples. Els escenaris pedagògics són les experiències realitzades a Estocolm i al Canadà, concretament amb els pobles aborígens. No obstant això, per la seva importància i la seva tradició pedagògica, l'experiència que destaca, i a la qual es fa referència al llarg del llibre, és la desenvolupada al municipi italià de Reggio Emilia. La perspectiva adoptada per Loris Malaguzzi és fonamental per als autors i l'essència del seu pensament es reflecteix al llarg del llibre.

Els autors pretenen polemitzar el concepte de qualitat en l'àmbit de la primera infància i ho aconsegueixen amb aquest llibre que incita a la reflexió, al debat i a la recerca de noves oportunitats per a la pràctica.

Com hem de parlar perquè els fills escoltin i com hem d'escoltar perquè els fills parlin
Autors: Adele Faber – Elaine Mazlish
Editorial: Medici

Ressenya
Mares, pares i educadors professionals han convertit aquest llibre en un èxit indiscutible per un motiu: les seves tècniques donen resultat. Ofereixen mètodes sòlids, cordials i, per sobre de tot, eficaços. Són mitjans innovadors per resoldre problemes corrents i ofereixen múltiples consells per escoltar i comprendre les preocupacions dels fills, fomentar la col·laboració familiar sense aclaparar a ningú, trobar alternatives al càstig i ajudar els fills a construir-se una imatge positiva de si mateixos. Les autores són psicòlogues i han publicat nombrosos llibres en el camp de la comunicació familiar.

Dormir sense llàgrimes. Tot allò que cal saber per a resoldre els problemes del son infantil
Autora: Rosa Jové
Editorial: Llibres vermells

Ressenya
Els trastorns del son infantil són per a molts pares un veritable problema, però també ho són, per les seves seqüeles i efectes nocius, alguns dels mètodes d'ensinistrament que es fan servir per a regular aquest procés i aconseguir per fi! que els nens dormin quan els seus pares així ho decideixen. En opinió de l'autora d'aquest llibre, psicopediatra i especialista en el tema, el somni és un procés evolutiu i tot nen va a dormir correctament algun dia. Cal no alterar, ja que, com a necessitat vital, es sincronitzarà amb les nostres necessitats en cada moment de la nostra vida. Així doncs, deixar el seu fill plorar no és la solució, perquè quan un nadó plora és que pateix i per tant necessita atenció, ni tampoc ho és prohibir les cançons de bressol o impedir que trobi consol al compartir el llit amb els seus pares.

Aprender a vivir con niños. Ser para educar
Autora: Rebeca Wild
Editorial: Herder

Ressenya
Davant els greus problemes que afecten el món, cada vegada són més els individus i els grups que s'aventuren a construir noves relacions humanes no caracteritzades per estructures de domini, i nous entorns més propicis per dur a la pràctica aquest ideal. Aquesta obra dóna testimoni del gran nombre de preguntes que sorgeixen quan, en l'educació dels nens, es pren aquest camí diferent i canvia la perspectiva dels adults. - Ens fixem amb prou atenció en com són els nens en realitat, o preferim modelar-los segons les nostres necessitats, la nostra apreciació del temps, el nostre ritme de vida, els nostres ideals i frustracions? Entre aspirar a resoldre tots els problemes del nen o renunciar a oferir referents i pautes, es troba el territori on es donen els autèntics processos de desenvolupament. Aquest llibre és una invitació a ocupar aquest espai revisant les nostres pràctiques i actituds i descobrint que nens i adults poden créixer junts.