TW
0

Quin instrument musical va ser el primer que es va inventar i quin és el darrer?

Si entenem per instrument qualsevol cosa que pugui produir sons, hem de dir que el primer instrument que va tenir l'ésser humà va ser el seu propi cos. El cos humà és capaç de generar sons quan passa l'aire a través de les cordes vocals i també pot generar sons en colpejar (percutir) el seu propi cos.

A banda del cos, han existit instruments musicals des del paleolític a totes les cultures sense excepcions. En els jaciments arqueològics del paleolític es troben sonalles, brunzidors, xiulets sense forats, caramelles. En aquesta època, encara que la majoria dels instruments eren utilitzats per ajudar a caçar, ja hi ha dibuixos en els quals ens mostren que s'utilitzaven instruments per acompanyar danses.

El període següent, el neolític, serà molt important ja apareixeran instruments com els tambors fets amb troncs buidats, flautes amb forats, els corns de banya i de cargol, les arpes i les cítares de sol i juntament amb aquests instruments de corda, apareixerà l'arc musical. Aquests instruments són els antecedents de la majoria dels instruments musicals actuals.

Quant al darrer instrument musical, és molt difícil saber quin ha estat el darrer, ja que contínuament s'estan inventant instruments. El que tenen en comú la majoria dels instruments inventats des de la segona meitat del segle XX és la utilització de l'electricitat i l'electrònica. En un principi, aquests recursos tan sols eren emprats per a facilitar l'amplificació dels instruments tradicionals (guitarra elèctrica), però a poc a poc apareixen nous generadors de so basats en sistemes electrònics i electromagnètics que han donat lloc a nous instruments com les ones Martenot o el theremin. Dos instruments molt interessants que s'han inventat fa poc són el Hang Drum inventat l'any 2000 en els laboratoris de la companyia PANart i el reactable, inventat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra el 2005. Si voleu saber com sonen, hi ha exemples al Youtube.

Professor de Clarinet
Conservatori de Música
de Menorca