TW
0

Dia 20 de desembre de l'any 1993, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una resolució de la que avui a la redacció de "Xoc" en volem recuperar quatre pinzellades, perquè demà es celebra el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, una data que cap any, no ens passa desapercebuda.

L'Assemblea general reconeixia fa desset anys la necessitat urgent d'una aplicació universal dels drets i principis relatius a la igualtat, la seguretat, la llibertat, la integritat i la dignitat de les dones, afirmant que aquesta violència constitueix una violació dels drets humans i les llibertats fonamentals. El text ja reconeixia llavors, que la violència contra les dones constitueix una manifestació de les relacions de poder històricament desiguals entre homes i dones, que han conduït a la dominació de la dona i la seva discriminació, impedint-ne l'avançament.

L'accent ja es posava en alguns grups de dones més vulnerables a aquesta violència, com per exemple, en les dones que pertanyen a minories, dones indígenes, refugiades, migrants, dones que habiten zones rurals i remotes, dones detingudes o recloses en institucions, dones amb discapacitats, dones que es troben immerses en conflictes armats... però també en les filletes i en les ancianes. Totes elles, totes nosaltres, exposades i vulnerables a la violència masclista.

La resolució de les Nacions Unides constatava que la violència contra la dona en la família i en la societat s'ha generalitzat i va més enllà de les classes socials i culturals, alhora que s'alarmava pel fet que les oportunitats de què disposen les dones per aconseguir la igualtat jurídica, social, política i econòmica es veu limitada precisament per aquesta violència.

Sorprèn que les Nacions Unides van haver de proclamar que les dones tenim dret a coses tan elementals com la vida, la igualtat, la llibertat, la seguretat, la mateixa protecció davant la llei, unes condicions de feina justes... Sorprèn que es fes específic també el dret a no ser víctima de tortures, o a un grau major de salut física i mental.

Els Estats, recull el text, han de condemnar la violència contra la dona i no invocar cap costum, tradició o consideració religiosa per eludir la seva obligació de procurar eliminar-la. Els Estats han d'aplicar per tots els mitjans una política encaminada a eliminar aquesta violència, diu la resolució.

Us convidam a tots i a totes, des dels vostres centres educatius, a reflexionar en veu alta sobre el tema, a cercar més informació i a ser agents actius del canvi radical que demana una societat més justa. Mentrestant, estarem sembrant des de l'educació les llavors d'un futur millor per a tots.