TW
0

En un Nadal de fa uns anys, una amiga em va regalar un llibre que em canviaria la manera de veure les coses, d'enfocar les més difícils i de potenciar les més fàcils. Quan vaig desembolicar el regal, la portada ja em va robar un somriure (un poc escèptic, tot s'ha de dir): en un dibuix de línies molt senzilles, d'aquells que surten d'un bolígraf ociós en un tovalló de paper quan esperem en una cafeteria a algú que s'endarrereix, o en una llibreta, tot esperant que ens contestin a l'altra banda del telèfon, hi havia una senyal de llenya clavada al bell mig d'un camí. Indicava una direcció on al final de tot, rere un bosc, es ponia -o sortia, depèn de com t'ho miressis- el sol. A la senyal hi posava, "Felicitat".

El títol també era molt gràfic, d'una evidència gairebé desafiant: El camí de la felicitat, de Bernard Benson. M'estranyava que la meva amiga, d'una honesta espiritualitat, m'hagués elegit un llibre d'autoajuda... I a més, inexplicablement discret i prim en pàgines per un títol tan intens! Ella em va dir, et regalo aquest llibre, que a jo m'ha ajudat tant. Vaig abraçar-la confiant en el seu bon criteri, i ens vam acomiadar a les andanes de l'estació de Plaça Catalunya.

Asseguda en el tren, li vaig donar una ullada. Em va trasbalsar en el bon sentit de la paraula: em va encisar, emocionar, sorprendre. Els bits d'informació que havia rebut durant anys sobre la felicitat, què era, on trobar-la, com aconseguir-la i mantenir-la prop teu, com cuidar-la i protegir-la, ara els trobava concentrats amb una transparència aclaparadora en aquelles pàgines... Aquest llibre s'ha convertit en un dels millors que he llegit mai, i el tinc de capçalera per quan el tràfec de l'existència quotidiana em tapa massa la bellesa bàsica de la vida.

Una història de realitats feta conte de nens pot ser molt senzilla, però mai simple: dos fillets decideixen emprendre l'aventura de cercar la felicitat, que s'amaga rere un bosc espès i desconegut. Serà un viatge difícil i inquietant, ple de temors procedents dels prejudicis i ignorància dels protagonistes, i que salvaran gràcies a la seva voluntat de veure més enllà de les seves pròpies idees que, malgrat que segures, són limitants i els bloquegen. Un viatge ple de sorpreses i descobriments, de savis i ignorants, necis i altruistes, els portarà a un final encara més imprevist... La felicitat és més aprop del que ens pensem!

La corda i la cadena, les joguines de la vida, l'aquest precís moment, l'home al mirall, el malabarista poruc, els tresors amagats, la simfonia... El text està dividit en capítols amb una aventura a cadascun, explicats com a paràboles, que amb metàfores i símbols ens ensenyen i mostren que sovint la vida en si no es difícil ni complexa, sinó la manera com l'enfrontem i l'enfoquem, les nostres estratègies per viure... I que tots, siguem com siguem, vinguem d'on vinguem, estem en el mateix camí.

Es un relat on el dinamisme està per tot arreu, com un joc: lletres en colors i mides diferents, un llenguatge clar i directe i en poques línies, és molt divertit veure com es salta les normes fonamentals del muntatge gràfic d'un llibre... Per aprofitar al màxim la seva lectura, l'aprenentatge autodidacta dels fillets és paral·lel al nostre: els passos són explicats pas a pas perquè nosaltres també ens hi afegim; perquè la ingenuïtat, innocència i voluntat de millorar que mostren els fillets protagonistes és la nostra davant un mateix misteri... Les il·lustracions són del mateix autor, similars als gargots que aprenem de fillet: clars, entenedors i ingenus, ajuden a la comprensió d'un escenari de símbols que de seguida identificarem. La lectura d'aquest llibre no demana un gran esforç d'enteniment, ni tampoc proposa fórmules secretes ni instruccions màgiques. El conte, en un sentit d'hermenèutica, ens posa sobre la taula situacions entre persones i actituds prefabricades que poden canviar cap a millor, amb propostes de solució que hem de descobrir nosaltres.

"La felicitat és un equilibri entre tenir i desitjar. Procureu aconseguir allò que desitgeu però si no us en sortiu... O no podeu... Llavors desitgeu allò que ja teniu! D'aquesta manera sempre tindreu allò que voleu!".


Recomanat per... a tothom. És un llibre deliciós i constructiu per a qualsevol edat: des dels més fillets, a qui els hi podem explicar com un conte acompanyant-los en la seva comprensió, fins als avis. Mai és tard per descobrir que cada dia és únic, irrepetible i tan ple com el primer. Un dels millors regals que podríeu (i us podríeu) fer per Nadal: comproveu-lo.

No recomanat per... a tothom li atrau aquest viatge... No dubteu pas de regalar-lo a tots aquells escèptics convençuts.