TW
0

Aquesta setmana us volem parlar d'una experiència innovadora a Menorca que va néixer l'any passat i que aquest curs té continuïtat a escoletes de Maó, es Mercadal i Ciutadella. Es tracta dels tallers de ioga en família, una iniciativa dirigida a famílies amb infants d'entre 1 i 3 anys, escolaritzats o sense escolaritzar, que és possible gràcies a la col·laboració dels centres que formen part de la xarxa d'escoletes públiques de les Illes, els Ajuntaments, el Consell Insular a través del Servei d'Atenció Educativa infantil i l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, a través de l'Equip d'Atenció Primerenca.

El ioga és una disciplina mil·lenària que treballa l'energia del cos juntament amb la de la ment, i de la qual els infants, és evident, també se'n poden beneficiar. La intenció d'aquests tallers, oferint un espai tranquil i càlid de joc compartit en família, és, a banda de transmetre la tècnica dels ioguis, enfortir i millorar els vincles afectius. Practicar ioga com un joc, ajuda els fillets i les filletes a relaxar-se, concentrar-se i controlar millor el propi cos. Potencia per tant el desenvolupament harmoniós dels infants i posa les llavors d'una vida molt més conscient en la que l'individu és capaç de relaxar-se, escoltar-se, estar en contacte amb si mateix.

Si tenim en compte que el benestar general dels infants depèn en bona mesura del benestar general dels adults que els envolten, el ioga aporta eines i valors que augmenten aquest benestar tant en els adults com en els infants. Sense anar més lluny, estimula la fantasia, corregeix la manca de concentració, ajuda a combatre la timidesa, elimina l'estrès, ajuda a superar les frustracions i les inseguretats aportant estabilitat emocional i millora les relacions interpersonals. A nivell físic, els beneficis també són molts. Amb la pràctica del ioga es milloren els hàbits posturals de la columna vertebral, es guanya en agilitat, flexibilitat i destresa dels músculs motors i les articulacions, es milloren també els hàbits de la respiració, a la vegada que s'estimula la circulació sanguínia. L'oportuna manipulació i canalització de l'energia interna propicia la calma i la relaxació i amb elles, millora també la comprensió i la interacció amb els altres.

Tots aprenem per imitació. A les sessions de ioga en família, els infants el que fan és seguir els seus pares i mares que a la vegada els ajuden a realitzar les postures.

A les escoletes
Està funcionant un grup de ioga en família a l'Escola Infantil Es Passarells de Maó. Hi participen 8 famílies i les sessions son conduïdes per Mónica González (professora de ioga) acompanyada de na Cristina Gomila (psicòloga del SAEI del CIMe).

També funciona un grup as Mercadal, a l'escola infantil Arc de Sant Martí. Hi participen 12 famílies i les sessions són conduïdes per Raquel Morón (professora de ioga) acompanyada de Catalina Pons (educadora infantil).

Està previst que el mes de gener comenci un altre grup a Ciutadella, a l'escola Infantil Roser Gener. Les sessions seran conduïdes també per Raquel Morón acompanyada de Joana Camps (Mestra PT EAP).