TW
0

Sempre atents a les curiositats que ens fan més interessant i divertit el món, a la redacció de "Xoc" ens ha cridat l'atenció una notícia que ens arriba des de les aigües cristal·lines del Carib mexicà. Un artista britànic, Jason Taylor, ha esculpit i col·locat al fons de la mar a 8 metres de profunditat, 400 escultures, figures humanes de mida real, creant el conjunt que es coneix amb el nom de "Evolució silenciosa" i que conformen l'anomenat MUSA, el Museu Subaquàtic de Cancún.

Tot i que des d'una embarcació, a la superfície, el conjunt escultòric és visible i dibuixa la silueta d'un ull, és submergit que el visitant gaudeix més del muntatge. Cal anar amb careta i tub o, millor encara, amb equip de busseig. Així, les imatges que ens arriben des de les aigües càlides d'aquest indret del planeta ens mostren peixos de colors i bussejadors nedant entre les escultures impassibles.

Les 400 figures humanes mostren passatges de la història de Mèxic, des de la civilització maia passant per la conquesta espanyola, fins a escenes de la vida quotidiana. Per no ser arrossegades ni mogudes amb la força de les onades, les escultures descansen damunt d'una base de ciment de dotze tones, entre el balneari de Cancún i Isla Mujeres. Taylor, que es va instal·lar a un taller a Puerto Morelos al sud de Cancún, ha emprat materials no contaminants que permeten la formació natural de corall i que ja s'empren per restaurar coralls malmesos. La idea és que amb el pas del temps la naturalesa intervengui amb la formació de nous coralls a les mateixes escultures, donant color, més textura i vida a "Evolució silenciosa".

Ha estat aquest passat mes de setembre que s'han submergit la gran quantitat de figures. Tanmateix, les primeres tres peces es van col·locar l'any passat i van rebre més de 10.000 visitants. I és que el museu subaquàtic de Cancún ha estat promogut sobretot per associacions nàutiques, però també per associacions preocupades per la conservació i restauració del corall que envolta aquesta zona de la costa de Mèxic.

La idea no és exclusiva. A principis d'aquest mateix mes, l'artista espanyola Cristina Iglesias va submergir a 15 metres de profunditat l'escultura que duu per nom "Atlàntida", a l'illa Espíritu Santo a la Baixa Califòrnia. És un altre projecte nascut amb la mateixa intenció de generar condicions de conservació i restauració ambientals.