TW
0

Quan miram el cel de nit, què hi veim en aquesta època de l'any?

Quan miram el cel de nit en aquesta època podrem veure ja el cel d'hivern. L'hivern comença el proper dia 22. Cap a les 10 de la nit les estrelles més brillants del cel estan cap a l'est i formen un gran hexàgon conegut com l'hexàgon d'hivern.

Aquest hexàgon està format per vàries constel·lacions. Les més conegudes són Orió, Taure i Bessons. En aquest hexàgon hi trobam 8 estrelles destacades. Una de les puntes de l'hexàgon té l'estrella Sírius, la més brillant del cel i una de les més properes, ja que es troba a només 8,6 anys-llum. En una altra punta de l'hexàgon hi ha les dues estrelles dels Bessons (Càstor i Pòl·lux). També hi ha Orió amb dues estrelles: una altra de les puntes de l'hexàgon Rigel i el centre de l'hexàgon, Betelgeuse. En una altra de les puntes de l'hexàgon hi ha Aldebaran de Taure i prop d'aquesta, fora de l'hexàgon, hi un interessant grup d'estrelles, les Plèiades. A les dues puntes restants de l'hexàgon hi ha Proció i Capella (vegeu el mapa del cel d'avui a les 22 hores).

També ens cridarà l'atenció el planeta Júpiter, ben brillant, cap al sud-oest ben a prop de la Lluna aquesta nit. Per veure altres planetes haurem d'observar a la matinada abans de sortir el Sol.

El matí cap a llevant es veu Venus, també molt brillant i Saturn més alt però menys brillant.

També veurem aquestes nits la Lluna que nit a nit anirà creixent i avançant des de les proximitats de Júpiter ahir i avui fins a les proximitats de les Plèiades el dia 18 travessant l'hexàgon fins arribar a Bessons el dia 22 després de la Lluna Plena del dia 21 que es produirà quan la Lluna es troba dins l'hexàgon. Les nits del 20 i 21 la Lluna Plena estarà envoltada per les estrelles de l'hexàgon que es veuran poc per la claredat de la Lluna.

També podrem veure passar l'estació espacial internacional els dies 26 i 28 de desembre. Els dos dies passarà de sud-oest cap a nord-est. Passarà per l'esquerra de Júpiter, pel nostre zenit i cap a l'estrella Capella de l'hexàgon d'hivern. Si no fan canvis importants en la seva trajectòria el dia 26 es veurà entre les 18.40 i les 18.44 i el dia 28 entre les 17.55 i les 18 hores.

I finalment també tindrem ocasió de veure 2 eclipsis prou interessants. Però els 2 s'hauran de veure el matí a la sortida del Sol.

ECLIPSI TOTAL DE LLUNA DE 21 DE DESEMBRE 2010
A la matinada del dia 21 hi haurà la Lluna plena i eclipsi total de Lluna. A les 6.29 comença la Lluna plena a entrar dins la penombra. A les 7.32 comença a entrar dins l'ombra de la Terra. A les 8.02 surt el Sol per l'est. A les 8.06 es posa la Lluna parcialment eclipsada per l'oest. La resta de l'eclipsi no el podrem veure des de Menorca.

ECLIPSI PARCIAL DE SOL DE 4 DE GENER 2011
El proper dia 4 de gener de 2011 hi ha Lluna nova que provoca un eclipsi de Sol. Només serà un eclipsi parcial a tots els llocs que el poden veure però a Menorca pot ser bastant interessant per la vistosa sortida que farà el Sol cap a les 8 i 6 minuts. Després el Sol anirà pujant i s'anirà tapant més per la Lluna i el màxim de l'eclipsi serà prop de les 9 quan el Sol només haurà pujat 8º aproximadament, i estarà tapat més de la meitat (52% aproximadament).

Bones observacions.

professor d'Astronomia
i Física i Química
IES Josep M. Quadrado