TW
0

Els tres contes que recull el llibret "Un canvi d'aires", editats des de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, són narracions que cerquen propiciar la conscienciació en la necessitat de conservar i protegir l'equilibri natural. Contes que ens mostren com les nostres accions quotidianes tenen una importància cabdal en la salut del planeta, posant l'accent en la responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres. Ens arriben de la mà d'Ana Serra i de Gertrudis López, membres de l'associació ARC i vinculades totes dues, per professió i per vocació, al món de l'educació infantil.

Tenint present que és l'educació la llavor del canvi social, a partir del llibret s'ofereix a les escoles menorquines que ho sol·licitin una activitat de contacontes acompanyada d'una proposta didàctica per fer abans i després de l'activitat. Els objectius contemplen aspectes com el coneixement de la natura, la transmissió de la cultura ecològica, l'adquisició de l'hàbit del reciclatge... tot plegat fent participar els infants a través de la narració dels contes. Per aconseguir-ho, es fa feina també emprant diferents recursos com ara dibuixos, titelles i fotografies, incentivant la curiositat i afavorint les activitats plàstiques i creatives. Les actituds que es cerca despertar i reforçar tenen a veure amb aprendre alternatives de consum favorables al medi ambient, respectar i valorar l'entorn natural i aprendre a cooperar. I és que "Un canvi d'aires" és una proposta per incloure dins del currículum escolar com a tema transversal, com a taller mediambiental.

Des de sempre els contes són una eina de transmissió de valors i coneixement. En els contes que ens ocupen, són els personatges protagonistes els que transmeten els sentiments i els valors d'una manera senzilla i clara. "El peix Blai", "L'arbre indecís" i "Un paper fi i elegant" tenen com a finalitat que els infants descobreixin que tots els éssers vius, inclosos nosaltres els humans, tenen una forma de sentir, formen part del nostre entorn, de la nostra vida i depenen uns dels altres per sobreviure.

L'activitat de contacontes, que dura devers una hora, es realitza a les mateixes escoles en horaris convinguts i aporta elements visuals com ara decorats i titelles, ideats per la pròpia Ana Serra que és l'autora dels contes, per fer més atractiva l'experiència. Així mateix, es facilita a les persones responsables de cada grup, un dossier amb fitxes d'activitats complementàries, amb les que els infants poden integrar millor totes les coses que van aprenent durant l'escolta activa de les narracions que sol anar a càrrec de Gertrudis López. Si esteu interessats en sol·licitar l'activitat que arrancarà a partir del mes de febrer, ho podeu fer directament a través de l'adreça de correu electrònic anaserramelia@gmail.com