TW
0

Menorca, un paradís asfixiant...
Juliette Tudurí Chais

Cada any vénen a Menorca nombrosos turistes per gaudir de tot el que fa d'aquesta illa un lloc privilegiat: platges verges amb aigua cristal·lina i sorra blanca o daurada, un entorn natural protegit, racons en els que es respira pau i tranquil·litat, etc. En resum, tantes coses que avui en dia són cada cop més difícils de trobar en una societat dominada per l'estrès i els renous de tot tipus. És probable que més d'un estiuejant hagi somiat viure en aquest petit paradís perdut enmig del Mediterrani. Llavors, sorgeix una qüestió: per què la majoria dels joves menorquins només somia en el dia d'anar-se'n a fora?

Per un costat, alguns respondrien que quan s'arriba a una certa edat, és normal voler conèixer coses noves, que el que cerca un adolescent no és precisament pau i tranquil·litat, sinó més bé un ambient de diversió i moviment. Cert. També és veritat que unes ciutats com Barcelona o Madrid sempre oferiran generalment més possibilitats que una petita illa com Menorca. Però per un altre costat, s'està fent un esforç suficient per permetre que els joves es sentin a gust aquí?

Posem per exemple un jove maonès de quinze o setze anys, que després d'haver estudiat tota la setmana, espera amb impaciència el cap de setmana per sortir de casa i fer alguna activitat amb els amics. Quines són les possibilitats que se li presenten?

Pot anar al cinema, encara que només si els seus pares s'han mostrat una mica generosos, ja que últimament el preu de l'entrada ha augmentat. Amb una mica de sort pot gaudir d'una reducció per tenir el carnet jove, però això només alguns dies a la setmana. Quant a les crispetes, si la cosa segueix així, prest es convertiran també en un luxe.

Alguns joves troben la solució en l'esport. Bàsquet, futbol, o qualsevol altre, que impliquen hores d'entrenament, competicions, etc., i que permeten conèixer altres persones amb el mateix interès. Però no tots troben una activitat esportiva que els agradi.

Una altra opció seria anar a un casal de joves i passar l'estona amb altra gent de la mateixa edat, conversar, etc. Però actualment a Maó no hi ha casal de joves, només un centre d'informació juvenil. Fa un temps l'ajuntament havia posat un local a disposició d'una associació de joves en el pont de Sant Roc. Allà els joves es reunien i podien fer vàries activitats (llegir, jugar,...). Però, després d'arranjar i netejar un lloc que van trobar abandonat i cuidar-lo durant un any i mig, els membres de l'associació s'han quedat sense local d'un dia per l'altre, a causa de les obres que s'estan fent al pont, i no saben si el recuperaran. En conclusió, una cosa menys.

Aquell jove també podria anar a escoltar música i ballar amb els altres, però ja sabem que la majoria de discoteques i bars nocturns no deixen entrar els menors d'edat ja que aquests no poden consumir alcohol. A més, últimament estan tancant molts de locals.

Queden doncs poques alternatives. La primera és renunciar a sortir de casa i quedar-se tranquil·lament estirat al sofà mirant la televisió, o passar-se hores enganxat al Facebook per simular un poc de vida social. La segona podria ser voltar pels carrers del poble, aturar-se un moment a seure a un banc, i tornar a començar. Ja que habitualment les botigues tanquen a les vuit o vuit i mitja, el passeig es fa ràpidament avorrit. A tot això s'afegeix el fred de l'hivern que no dóna ganes d'estar tot el capvespre defora.

A vegades, es poden veure noves pintades en llocs públics, alguns d'aquests de difícil accés o tancats per ser perillosos. En aquest últim cas, un accident no seria sorprenent.

Habitualment també, la gent es troba amb grups de joves que estan pel carrer sense fer res i es queixa de la joventut actual. Alguns adolescents (molts) intenten semblar majors d'edat i comencen a beure o fumar molt prest. Fa temps que això passa, però és que cada vegada sembla més freqüent. Així, quan arriba el final del trimestre escolar, s'observen diferents grups d'adolescents, alguns que tenen potser tretze, catorze anys, que es reuneixen per fer els famosos "botellons" i celebrar que els exàmens han acabat. Què beuen? Es pot dir que pràcticament qualsevol cosa que puguin aconseguir i que els animi una mica. Ja no importa si la beguda és bona, només ha d'ajudar a oblidar la rutina i combatre l'avorriment. Quan ja no queda alcohol, els joves intenten passar desapercebuts en un bar, conèixer gent nova i, potser, si hi ha sort, prendre una última copa.

Tot això no és gaire esperançador per a les noves generacions. És probable que els adolescents s'estiguin equivocant a l'hora d'escollir una forma de diversió. Molts poden pensar que els joves no tenen prou imaginació; al contrari, solen tenir moltes idees interessants i estan disposats a compartir-les. Així que potser ha arribat el moment d'ajudar els joves menorquins a expressar-se. Potser els podríem oferir la possibilitat de passar-s'ho bé de forma responsable. Potser és l'hora de demostrar que Menorca a l'hivern no significa obligatòriament monotonia i avorriment.


El poder de la información
Gemma Camiña Conforto

Corría el año 1956. Los niños jugaban en la calle, sin más peligro que dejarse el abrigo y coger un buen resfriado. Mientras tanto, sus madres, en casa, cosían los nuevos jerseys, la última moda en lana y sus padres ganaban el pan de cada día. Entonces fue cuando, un maravilloso 28 de octubre, llegó ella. El símbolo tecnológico de todos los países, que elevó nuestro nivel, para igualarlo al de los países más desarrollados, colocándonos entonces en el selecto grupo de las naciones "top" del mundo y revolucionó nuestros medios de comunicación.

En realidad, no era un invento nuevo, la tele, ese preciado objeto y, hoy en día, indispensable para mucha gente, empezó sus primeras emisiones públicas en Inglaterra, el año 1927, aunque no llegó a España hasta pasados veintinueve años.

Uno de los primeros pasos hacia la globalización lo dio la radio, seguida de la tele o los ordenadores. Los tres elementos son fundamentales, porque uno precede al otro o están íntimamente relacionados. Sin televisión y, actualmente, sin internet (lo cual presupone la existencia de ordenadores), los medios de comunicación no tendrían tanta relevancia en las vidas de las personas y la globalización sería sólo el sueño de los más ambiciosos, algo ficticio, irreal, que muchos no alcanzarían siquiera a comprender. ¿Cómo se iba a suponer hace 100 años que todo estaría conectado, absolutamente todo, unido por una serie de cables de tamaño irrisorio, o ni siquiera eso, por ondas electromagnéticas que se desplazan a través del aire?

La televisión, en la actualidad, tiene infinidad de funciones y entre las más destacables se encuentran las de entretener, enseñar e informar. Aunque no sólo nos informa de lo que ocurre a nuestro alrededor, o en nuestro país, lo hace también de la situación de países de los cuales no sabríamos nada más que lo que pudiésemos leer en libros, que a su vez podrían haber sido manipulados por gobiernos autoritarios que privan de libertad de prensa a sus periodistas.

Bien sabido es que el hecho de que existan medios de comunicación determina la globalización, pero no significa que ésta dependa completamente de su existencia, ni de que se informe de todas las cosas que ocurren. Aunque, bien mirado, todo lo que ocurre está relacionado, porque todo lo que ocurre en un país, influye a otros, directa o indirectamente, es físicamente y biológicamente imposible que estemos completamente informados de todo lo ocurrido en todos y cada uno de los países de este nuestro mundo.

Físicamente, porque no disponemos de horas suficientes para escuchar noticias, ya que un día tiene veinticuatro horas, aunque, en realidad, sean sólo 16, porque, en teoría, dormimos ocho. Los países existentes en la actualidad son, según la ONU, ciento noventa y dos, con lo que disponemos de trescientos segundos, o lo que es lo mismo, cinco minutos por país. Teniendo en cuenta que la gente trabaja, come, va al baño, hace deporte y descansa, sí, es físicamente imposible.

Biológicamente, las mentes humanas no están lo suficientemente desarrolladas para almacenar toda la información que recibiríamos, de manera que cuando nos hubieran hablado de treinta países distintos, muy probablemente no nos acordaríamos de lo ocurrido en el tercero.

Los telediarios se emiten en tres franjas horarias distintas y, la mayoría de las veces, reproducen la misma información en las tres, porque la que se da es la más relevante del momento y, probablemente, no varíe mucho a lo largo del día y para hacer llegar la información al mayor número posible de personas.

Los periódicos, en cambio, implican que la información sea aún, si cabe, más precisa, dinámica y entretenida para que el lector se moleste en dedicar una parte de su valioso tiempo en adquirir y leer, no escuchar, las noticias. Aunque, naturalmente, hoy en día también se pueda leer en internet, lo cual no implica el hecho de tener que adquirirlo, aunque el esfuerzo es el mismo. El aspecto, quizás, más positivo que puede tener el hecho de informarse a través de un periódico, es que leer excita la mente, activa algunas de las neuronas y funciones de nuestro cerebro, las cuales son muy importantes para el desarrollo intelectual de una persona, debiéndose mantener durante la vida adulta para mantenerlo.

Las personas que deciden cuales son las noticias importantes deben tener buen juicio a la hora de escoger cuales son las más relevantes de la actualidad, para mantenernos bien informados, en la medida de lo realmente posible. Aunque eso no implica el hecho de aceptar, o creer, todo lo que se dice en las noticias.
Nuestro juicio se encarga de decidirlo, aunque no tendría que hacerlo, porque la información debería ser siempre veraz y objetiva y nuestro deber es exigir que así sea.

Un público mal informado, o no informado, es débil. El hecho de no disponer de cierta información, determina que no se cumplan nuestros derechos íntegramente. La libertad de opinión y expresión, de la que deriva la libertad de prensa, son derechos incluidos en el artículo diecinueve de la Declaración Universal de los Derechos Humanos.

Es realmente preocupante que los regímenes políticos supriman la libertad de prensa, lo cual también puede llevarse a cabo dando información inadecuada, no veraz o subjetiva. Lo que consiguen así es impedir la libertad de expresión de los ciudadanos, que se manifiesten, ya sea, a favor o en contra, para apoyar las decisiones tomadas o intentar revocarlas, privando así al pueblo de poder alguno. Para que un régimen sea democrático en el sentido estricto de la palabra (que el poder resida en el pueblo) es imprescindible que tanto el derecho de libre expresión, como el de prensa no se incumplan.

Deberíamos reflexionar sobre lo que la palabra información significa y conlleva al estar tan íntimamente relacionada con el hecho de que un país sea democrático y también darle la importancia que se merece, exigiendo que sea veraz y objetiva para que, de este modo, no se incumplan nuestros derechos.