TW
0

Amb l'any que comença , encara amb el record dels valors del Nadal i l'any nou (esperança, solidaritat, generositat, companyonia, etc.) volem felicitar totes les escoles que formen part de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants de Menorca, C.P. Francesc d'Albrança (Es Migjorn Gran), C.P. Pere Casanoves (Ciutadella), C.P. Sant Lluís (Sant Lluís), C.P Mare . de Déu de el Toro (Es Mercadal), C.P. Mare de Déu del Carme (Maó), Col·legi Sant Francesc de Sales (Ciutadella), Col·legi San Francesc d'Assís (Ferreries), IES Josep Miquel Guàrdia (Alaior), IES Joan Ramis i Ramis (Maó), FELICITATS!!!! Enhorabona i gràcies pel vostre treball, per creure què un món més just i sostenible és possible, per creure en el poder transformador de l'educació i per ajudar-nos a crear un futur millor per als nostres fills i filles.

El nostre desig per al 2011, és que més escoles com les vostres i més professors/es com vosaltres, s'uneixin al nostre treball.

Però què és la Xarxa de Centres Educatius Cooperants?

La Xarxa de Centres Educatius Cooperants de Menorca és una iniciativa del Fons Menorquí de Cooperació que aglutina centres d'infantil, primària i secundària de la nostra illa compromesos amb el món i convençuts que és possible la construcció d'un món diferent, impulsat per una educació amb capacitat de transformar.

Les escoles de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants creuen en una educació que contribueix a la formació de ciutadans i ciutadanes responsables, compromesos amb la justícia i la sostenibilitat del Planeta; que promou el respecte i l'estima de la diversitat com font d'enriquiment humà; que defensa el medi ambient i el consum responsable; que creu en el respecte dels drets humans individuals i col·lectius, la igualtat de gènere i el diàleg com instrument per a la resolució pacífica dels conflictes i que valora la participació, la corresponsabilitat i el compromís en la construcció d'una societat justa, equitativa i solidària.

Des de la Xarxa, partim de la constatació que vivim en una societat cada vegada més complexa i global, on els canvis se succeeixen a una velocitat vertiginosa i on, cada vegada més, és necessària una visió integral, capaç de manejar aquesta complexitat i interpretar la interdependència dels fenòmens. Estem convençuts que un món més just i sostenible és possible i necessari per als nostres fillets, filletes i joves i assumim la responsabilitat de formar ciutadans i ciutadanes capaces de viure i participar en el món que els envolta.

La Xarxa de Centres Educatius Cooperants es crea per a oferir als centres participants un marc unitari de treball que ajudi a fomentar el coneixement crític de la realitat i potenciar la inclusió de l'Educació per al Desenvolupament dintre de les programacions curriculars dels centres.

Què és l'Educació per al Desenvolupament?

L'Educació per al Desenvolupament és un projecte educatiu per generar una consciència crítica, promoure aptituds i valors com la solidaritat, la pau, la justícia social, la tolerància i la corresponsabilitat i facilitar eines per a la participació activa i creativa, de manera que els nostres joves siguin capaços de generar canvis tant en les seves pròpies vides com en la de la seva comunitat, tant a nivell local com global, participant així de la transformació social necessària.

El objectiu de l'Educació per al Desenvolupament es pot resumir en:

- Promoure la ciutadania global i el pensament crític.
- Ajudar fillets, filletes i joves a comprendre les interrelacions que hi ha entre les diferents parts del món i les connexions entre assumptes socials, econòmics, polítics i medi ambientals.
- Animar als joves a ser conscients dels seus drets i responsabilitats i fomentar la seva implicació activa en els processos de canvi.

Educació per al desenvolupament és educar per a la vida, per a ser i transformar

Què implica per a un centre formar part de la Xarxa de Centris Educatius Cooperants?

Els Centres participants de la Xarxa, realitzen tres trobades a l'any, per a debatre, formar-se, planificar, avaluar, etc., i tenen una escola amiga a Nicaragua amb la qual intercanvien un treball per curs. A més, participen dels recursos que el Fons posa a la seva disposició (guia didàctica, beques, servei d'assessorament, activitats, etc.) i organitzen una comissió de treball que amb l'ajuda del Fons i de la resta de centres de la Xarxa s'encarrega d'introduir la perspectiva de l'Educació per al Desenvolupament en la dinàmica del centre.

Des del Fons Menorquí de Cooperació, tenim la convicció que l'escola constitueix un actor social imprescindible, representa un espai privilegiat per a la formació d'una ciutadania crítica i participativa i juga un paper fonamental en la resposta als desafiaments que afronta la nostra contemporaneïtat. Per això convidem a la comunitat educativa en el seu conjunt que, compartint la nostra proposta, s'uneixi a nosaltres.

...I per a aquelles persones que dediquen el seu temps als infants, a conèixer-los i a ajudar-los a creure que altre món és possible, GRÀCIES.