TW
0

Acabem de passar un matí a Milà després d'un llarg viatge pel centre d'Europa esperant la sortida nocturna de l'avió que ens portava de tornada a Catalunya. Anna i jo ens hem topat de cara amb molt de fred, però una ciutat com aquesta, sempre atreu encara que el termòmetre s'apropi a zero.

Milà és la capital de la regió de la Llombardia, al nord de la república d'Itàlia, però és indiscutiblement la principal ciutat de les finances, de la indústria i de la moda. Milà és una ciutat de pas obligat quan es parla de negocis a Itàlia. És una ciutat gran. Molt gran. El seu centre històric està envoltat de grans, amples i interminables vials (avingudes per a nosaltres) per intentar facilitar, o més aviat desembussar l'intens i impossible trànsit. Però no es preocupi, el transport públic és bastant bo i el centre de la ciutat es recorre a peu molt fàcilment. És per als vianants en la seva pràctica totalitat, bastant planet i molt entretingut. A Milà hi ha una increïble col·lecció de palaus i edificis del segle XIX i principis del XX en estils neo-clàssic, neo-renaixentista i art Nouveau. Els podrà veure passejant pels seus carrers, especialment en el centre. Gaudirà amb el seu aspecte sobri i rígid. Les seves portes, altes i de grans dimensions, acostumen a donar pas a amplis patis interiors des dels quals s'accedeix a pisos d'alts sostres i generosos espais. No perdi l'oportunitat d'entrar a l'atzar en uns quants d'aquests monuments anònims. No se'n penedirà.

Si vostè va a Milà i només disposa d'unes quantes hores, el meu suggeriment és que segueixi els nostres passos. El centre de la ciutat és la plaça del Duomo o de la Catedral. És una vasta superfície d'algunes hectàrees que alberga el Palau Reial, la Catedral i les galeries Vittorio Emanuele. La Catedral, imponent edifici gòtic que es va començar a construir al segle XIV, és la tercera més gran del món només darrere de Sant Pere a Roma i Sant Pau a Londres. És un monument impressionant: He estat en aquesta plaça no menys de vint cops en els últims deu anys i cada vegada em sorprèn més aquest increïble monument. A la dreta, sortint del Duomo hi ha les no menys impressionants galeries Vittorio Emanuele: cobertes amb grans cúpules de vidre, aquestes galeries són obra de Giuseppe Mengoni en honor del primer rei de la Itàlia unida. En forma de creu, i de 1850, les galeries són alguna cosa així com "el lloc de trobada de tots els milanesos". És molt divertit seure a prendre un capuccino -cafè amb llet escumada tan típic a Itàlia i exportat a tot el planeta- en alguna de les terrasses dels seus cafès. Veurà passar a centenars d'homes i dones de Milà, desconeguts protagonistes d'una improvisada passarel·la de models. A Itàlia, però especialment a Milà, tothom és elegant a la seva manera, jo crec que fins i tot en un mercat, les gents de Milà es vesteixen amb classe. Les botigues a les galeries són d'allò més fashion. Entri a veure el local de Prada, és l'origen de la marca en 1913 i val la pena veure la planta subterrània. Però si el que vostè busca són les botigues exclusives de Milà de les que segur ha sentit parlar alguna vegada, vagi-se'n per la via Vittorio Emanuele II fins a la via Monteleone i via della Spiga. No li diré el nom d'alguna botiga, però sí que li diré que hi havia una llarga cua per pagar. On era la crisi?, on estava la crisi? ", ens preguntem en sortir de Milà.

Cor medieval
En direcció oposada veurà els carrers per a vianants de Via dei Mercanti i Via Dante on hi ha el petit cor medieval de la ciutat amb el Palazzo Della Ragione i la Loggia degli Osii a la piazza Mercanti. En els dies previs al Nadal, aquesta zona es converteix en un animat mercat nadalenc on comprar dolços, formatge, embotit o bon vi italià. Per acabar, al final de la via Dante està el Castello Sforzesco, escenari d'alguns dels episodis més importants de la història de la ciutat. Construït al segle XIV, deu el seu nom a Francesco Sforza, Senyor de Milà qui va reconstruir el castell en 1450.

A Milà no s'oblidi de menjar-se una bona Cotoletta -bistec arrebossat- o un Risotto Milanese -arròs amb safrà-. A la plaça del Duomo veurà en una cantonada un cafè que es diu "Duomo", entri, pagui en la "cassa" i prengui's un capuccino, se'n recordarà durant un parell d'anys d'un bon cafè. Sobre quin restaurant escollir, li proposo que busqui qualsevol trattoria o osteria de barri, familiar, que és on van els milanesos. Les postres acostumen a ser fets a la cuina, i la pasta fresca. A Itàlia, sempre es menja bé.

INFO PRÀCTICA
Oficina de turisme:http://www.italiaturismo.es/ Excel·lent feina de informació per part de l'ENIT, ens italià per al turisme.
Com arribar:Per via de les principals ciutats de la Península hi ha nombrosos vols cap als tres aeroports de Milano (Linate, Malpensa i Bergamo).
On dormir:Al barri de l'estació principal de tren hi han molts hotels per a tots els gustos i pressupostos.
Com moure's:Per distàncies llargues, el metro sens dubte, exempt d'embussos. No obstant, Milà és una ciutat que es pot recórrer a peu amb molt de gust.

topconsulting@topconsulting.es