TW
0

Que Menorca ha esdevingut un referent en Educació Infantil és ja una evidència. Bernard Aucouturier, un dels més grans especialistes en psicomotricitat, ho deia en el marc de les VI Jornades d'Educació Infantil a Menorca, també en una entrevista concedida a aquest diari; "Hem de ressaltar que aquí s'ha posat l'accent en l'etapa de 0 a 3 anys. Si l'educació en aquesta franja funciona, l'infant té totes les oportunitats de continuar de forma correcta el seu desenvolupament".
Aucouturier, que és president fundador de l'Associació Europea d'Escoles de Formació per a la Pràctica Psicomotriu, ha vingut a la nostra Illa per compartir amb més de 500 docents la seva visió de l'infant, del docent, i de l'educació. Deixant dites coses com: "Jo crec en l'infant i crec l'infant. Crec en l'originalitat de ser infant. No només crec en ell com a persona sinó sobretot, com a persona que esdevé, que es desenvolupa. Crec en l'educador que és capaç de respectar aquesta originalitat i que n'afavoreix la seva evolució. Crec en l'educació que posa l'infant en el centre del dispositiu educatiu.

Creure l'infant és sobretot oferir-li tendresa i afecte, a més d'oferir-li un marc de vida el més regular possible perquè pugui experimentar i trobar el sentiment de seguretat necessari per al desenvolupament de totes les funcions pràctiques, relacionals i intel·lectuals.

L'infant és un ésser en moviment. El seu moviment és incessant perquè és empès per una força interna que no pot dominar suficientment. L'infant necessita un marc per contenir-se.

L'infant té necessitat d'actuar per a pensar, establint relació directa entre la realitat i el seu propi món interior. L'acció permet projectar el món intern sobre el món extern i així, apropiar-se de la realitat.

Abans dels tres anys no ensenyam res a l'infant perquè és ell qui descobreix. Progressivament seran els educadors els qui l'ajudaran a prendre distància de les experiències i amb això, a pensar sense actuar.

El joc és el millor mitjà i tal vegada l'únic per a que l'infant expressi els continguts psíquics que no són ni conscients per a ell".

Bernard Aucouturier ha creat la Pràctica Psicomotriu Educativa i Preventiva que es fonamenta en l'espontaneïtat expressada amb el cos. Acció jugada que s'atraca a l'expressió plàstica com a mitjà de distanciament del cos, de representació. En paraules del propi Aucouturier "es tracta d'un vertader recorregut de maduració psicològica que va del cos al llenguatge, que permet l'infant viure una progressió en les simbolitzacions".