Els boscos perduts entre 1990 i 2000. La mida del territori mostra la proporció de la pèrdua neta de boscos arreu del món en aquesta dècada. El continent europeu surt de manera minúscula perquè no té boscos al seu territori. Les zones més afectades, Amèrica del Sud (31%) i Àsia i el Pacífic (21%), Àfrica tampoc està al marge d’aquest procés

TW
0

És la segona vegada en la història que es designa l'any internacional dels boscos. La primera vegada va ser al 1985 quan la FAO va demanar als Estats Membres que concedissin un reconeixement especial als boscos amb l'objectiu de centrar l'atenció mundial en la necessitat de conservar i protegir els boscos, despertar la consciència política i pública envers els recursos forestals; identificar i posar de relleu els factors que amenacen aquests recursos; i mobilitzar la població, i en especial a la joventut, per participar en activitats orientades cap a la protecció dels boscos. Ara 26 anys després d'aquesta primera crida a la conservació dels boscos les dades no són gaire esperançadores. La FAO estima que cada any més de 13.000 Km2 de boscos es perden a causa de la desforestació. La conversió a terres agrícoles, la recol·lecció insostenible de llenya, les pràctiques de gestió inadequada de la terra i la creació d'assentaments humans són les raons més comuns per la pèrdua de les zones boscoses del nostre planeta. Les primeres dades en relació a la dècada 2000-2010 parlen d'una pèrdua de boscos similar a la superfície de Costa Rica.

Tanmateix cal recordar que els boscos són imprescindibles per a la vida a la Terra. Són l'hàbitat de dos terços de les espècies del planeta i exerceixen d'excel·lents reguladors del clima emmagatzemant el CO2 que produïm els humans.
En el mapa que il·lustra la informació, es mostra la pèrdua de boscos entre 1990 i 2000. La mida del territori mostra la proporció de la pèrdua neta de boscos arreu del món en aquesta dècada. Cal destacar que el continent europeu surt de manera minúscula perquè no té boscos al seu territori. En termes generals es pot afirmar que les zones més afectades per la pèrdua de boscos van ser Amèrica del Sud (31%) i Àsia i el Pacífic (21%). Així i tot, Àfrica no ha estat aliena a aquest procés i també ha perdut 550.000km2 de boscos, inclouen la pèrdua dels boscos que cobrien l'11,4% de les terres de Zàmbia. L'anàlisi d'aquesta situació no es pot reduir a mirar cap als països més afectats, sinó que demana d'una mirada global capaç de veure les relacions i connexions entre la pèrdua de boscos i la comercialització de certs productes a Europa, o entre la desforestació i la proliferació de grans monocultius de soja, canya de sucre o oli de palma de gran empreses multinacionals. Es tracta per tant d'una problemàtica mundial sobre la qual totes les persones podem opinar, denunciar i actuar.

Més informació a www.worldmapper.org i www.greenpeace.org