TW
0

Estudiants de set comunitats autònomes van escenificar la seva visió de la "mobilitat" el dissabte 12 de març de 2011 a les 12.00 h. a l'Estació de Rodalies de Sol (Madrid) .

L'acte va tancar l'edició 2010-2011 d'Aulaforo Caja Madrid, que ha permès el debat sobre la importància de la mobilitat geogràfica, cultural, lingüística o professional, entre 20.000 estudiants d'Educació Secundària d'Espanya.

Els alumnes van formar una cadena humana "Els joves en moviment" i llegiren el "Decàleg Aulaforo Caja Madrid de la Mobilitat" que van elaborar els dies anteriors durant el Gran Debat final. En el Gran Debat Final col·laboraren també RENFE i la Subdirecció General d'Afers Europeus de la Comunitat de Madrid.

El dissabte va tenir lloc a l'Estació de Rodalies de Sol (Madrid), la lectura del Decàleg Aulaforo Caja Madrid de la Mobilitat, elaborat pels joves participants al Gran Debat final del programa educatiu Aulaforo Caja Madrid. Durant l'activitat, aquests estudiants de 12 a 16 anys, procedents de set comunitats autònomes, preguntaren al públic el que significava per a ells la paraula "mobilitat", i plasmaren les seves respostes en cartolines, que després s'incorporaren a la cadena humana que van formar amb els vianants que volien unir-se. També els lliuraren una còpia del Decàleg i una memòria portàtil commemorativa.

L'acte va comptar amb la presència de Juan Antonio Jiménez, Director de Projectes Educatius d'Obra Social Caja Madrid i de Miguel Ángel Muñoz, sotsdirector general d'Afers Europeus i Interregionals de la Comunitat de Madrid.
El Gran Debat final és el colofó del projecte educatiu per a l'ESO, Aulaforo Caja Madrid 2010-2011, el programa educatiu d'Obra Social Caja Madrid que ha portat el debat a les aules de l'ESO sobre les oportunitats, implicacions i avantatges que suposa la mobilitat, en un any, 2011, que ha estat designat com a Any Europeu del Voluntariat. L'edició que ara culmina ha comptat amb la participació de 19.500 alumnes de Secundària de 411 centres escolars de set comunitats autònomes.

Al Gran Debat final van assistir els set centres educatius que han destacat per la seva participació en les diferents seccions (votacions, fòrum de les propostes o participació activa). Aquest any els seleccionats han estat IESO Juan Patiño Torres, de Miguel Esteban (Toledo); Colegio de La Asunción, de León; Colegio Ntra. Sra. de la Granada Santo Ángel, de Llerena (Badajoz); CPR Marcote, de Vigo (Pontevedra); IES Josep Miquel Guàrdia, d'Alaior (Menorca); Colegio San Rafael, de Las Palmas de Gran Canaria; i IES León Felipe, de Getafe (Madrid). Dos estudiants de cada centre com a portaveus dels seus companys, i el seu professor, van estar des de divendres 11 a Madrid per debatre i consensuar el Decàleg de la Mobilitat. Aquí portaren el treball de reflexió elaborat amb el suport d'un Quadern de Bitàcola. L'objectiu d'aquest Gran Debat era plasmar les preocupacions i propostes d'acció dels estudiants per fomentar la mobilitat entre els joves, com a base per millorar la convivència entre les persones, així com la manera de donar-les a conèixer al públic general i a la comunitat educativa en particular.

Les dues alumnes que van participar en aquesta experiència a Madrid en representació de l'IES Josep Miquel Guàrdia van ser na Nina Juanico Juanico i na Fatimeteu Mohamed Ahmed

Decàleg de la mobilitat
Deu passos per fomentar la mobilitat dels joves.
1. Aprenem movent-nos
La possibilitat d'estudiar i treballar en països estrangers ens permet créixer com a persones al conèixer i aprendre d'altres cultures i realitats.

2. Difondre oportunitats
Donem a conèixer els programes i ajuts que s'ofereixen als i les estudiants per poder formar-nos a l'estranger i ampliar els nostres coneixements.

3. Viatjar ens obre nous mons
Quan visitem altres països, descobrim i interactuam amb altres realitats diferents de la nostra que ens enriqueixen al mateix temps que gaudim.

4. Construïm ponts
Promovem grups de suport i acollida per superar les nostres pors a l'hora de desplaçar-nos a altres països (diferències culturals, idioma, desarrelament,...) per facilitar la integració del nouvingut.

5. Aprendre ens importa
Apostem per l'ús dels diferents recursos d'aprenentatge existents a internet (aules virtuals, fòrums d'experts, grups d'estudi en línia, comunitats educatives,...) no només per aprendre sinó també per expressar les nostres opinions.

6. Ens informem amb confiança
Quan anem a la xarxa per adquirir la informació que necessitem, la contrastem consultant diverses fonts per obtenir així resultats fiables.

7. Les noves tecnologies ens uneixen
Fem amistats i mantenim vincles a través de les xarxes socials sense que la distància ni els idiomes suposin una barrera.

8. Ens enriquim mútuament
Aprofitem els coneixements de persones de diferents generacions i procedències, compartint les nostres experiències i aprenent d'elles.

9. El voluntariat recompensa
Qualsevol acció de voluntariat, per petita que sigui, sempre serà d'ajuda perquè afavoreix al bé comú. Per això en la nostra escola difonem la importància d'aquestes accions.

10. Naveguem segurs
Coneixem els nostres drets com a usuaris i usuàries de la xarxa i els difonem per moure'ns i actuar amb seguretat, evitant així conseqüències perjudicials

http://www.aulaforocajamadrid.net
http://www.obrasocialcajamadrid.es/Aulaforo