TW
0

En unes dates en que moltes persones comencen a pensar en les vacances de Setmana Santa o inclús amb les d'estiu, des del Fons Menorquí de Cooperació volem recomanar la lectura del llibre editat per Intermón OxfamOtros mundos: viajes alternativos y solidarios.

Segons l'Organització Mundial del Turisme (OMT) la major part dels turistes de tot el món són europeus i viatgen a països del sud o a comunitats indígenes. Són països i persones amb economies limitades, basades en l'exportació de matèries primeres i sense indústria. Per aquestes regions, el turisme és una font d'entrada de divises important, però també pot ser una solució restringida a una estació de l'any i controlada pel mercat internacional. En aquest cas, el turisme es converteix en una nova forma de monocultiu. Per sort, hi ha comunitats i regions que veient aquests perills, han decidit apostar per un turisme més responsable i respectuós amb l'entorn sociocultural i mediambiental.

Les seves propostes segueixen els seus criteris bàsics: Iniciatives a petita escala per no envair en excés l'entorn i oferir el turista un contacte directe amb la població local; projectes planificats, implantats i gestionats per les comunitats locals de manera que es redueixi al màxim l'impacte a la zona i s'asseguri un repartiment equitatiu entre els habitants locals implicats; i projectes que constitueixin una font alternativa d'ingressos que permeti mantenir les ocupacions tradicionals de les comunitats locals.

Una mostra d'aquestes es pot trobar en el recull del llibre presentat aquesta setmana. Es tracta de propostes sorprenents gestionades localment per persones que, més enllà del seu propi benefici, busquen el benestar de la seva comunitat.


10 recomanacions per ser un/a turista sostenible

1. Quan planifiquis el teu viatge, tria proveïdors que ofereixin garanties de qualitat i de respecte pels drets humans i el medi ambient.

2. Utilitza els recursos naturals, com l'aigua i l'energia, amb moderació. Recorda que són bens escassos.

3. Tracta de minimitzar la generació de residus. Són font de contaminació.

4. Quan hagis de desfer-te d'un residu, fes-ho de la manera més neta que et permeti el teu lloc de destí.

5. En un espai natural procura deixar sols l'empremta de la teva sabata.

6. Si visites ecosistemes sensibles, com barreres de corall o selves, informa't de com fer-ho per causar el menor impacte possible i no degradar-los.

7. Quan busquis allotjament, sempre que sigui possible, tria els establiments locals.

8. Si has comprar regals o records, tria productes que siguin expressió de la cultura local. Així afavoriràs l'economia del pobles que t'acullen i la diversitat cultural.

9. No adquireixis flora i fauna protegida pel Conveni de Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITES), ni productes derivats d'aquestes espècies. És un delicte i contribueix a la seva extinció.

10. A la teva destinació, gaudeix del coneixement, la cultura, els costums, la gastronomia i tradicions de les poblacions locals. Respecta-les i apropat a elles, tenen molt que oferir-te.