TW
0

El proper cap de setmana, l'agenda cultural inclou, entre altres actes, un esdeveniment musical en el qual hi participaran dues agrupacions corals: La coral Sant Antoni de Maó, dirigida per Mertxe Orfila, i el Cor de la Universitat de Girona, sota la direcció de Joan de la Creu Godoy i Tomàs, amb l'acompanyament de la pianista Clara Banet i Castellà.

Amb aquesta trobada es pretén establir uns vincles molt importants i afectuosos entre ambdues corals i entre Menorca i Girona, per què no, dos indrets amb moltes coses en comú (de fet, són 64 el total d'estudiants menorquins actualment a la Universitat de Girona), i tot això a través del cant coral i del llenguatge i sentiment que surt dels cors de cadascun dels cantaires.

La dedicació, el treball, l'esforç i la constància diària que les dues corals mantenen al llarg de l'any, ho volen reflectir el proper cap de setmana oferint dos concerts, amb un repertori de qualitat per a què el públic menorquí en gaudeixi i es contagiï d'aquesta bona connexió entre els dos cors.

El primer concert que oferiran serà el proper dissabte 26 a l'església de Santa Eulàlia d'Alaior, a les 20.30 hores; i el segon, el diumenge 27 a l'església de Santa Maria de Maó, a les 12 hores.

El cor gironí es mostra molt il·lusionat pel fet d'actuar a Menorca ja que serà la seva primera actuació que fa a les Illes Balears. Aquesta il·lusió es tradueix en la inclusió en el seu repertori d'una cançó d'un compositor menorquí, com és el cas de Deseado Mercadal amb la seva Ciutat de Parella.

Així mateix, volen fer palès a través d'aquestes línies el seu enorme agraïment a la Coral Sant Antoni -formació que exercirà d'amfitriona i la qual els convida a l'illa-, agraïment que s'estén també cap els responsables de les parròquies d'Alaior i Maó i cap el poble menorquí, en general, que de ben segur, tan calorosament els acollirà durant els tres dies que romandran a Menorca.

Després del que serà una inoblidable i fantàstica experiència, el cor desitja que es pugui repetir, aquesta vegada, en terres gironines.

Tres menorquins al Cor
Si aquest agermanament entre les dues formacions és quelcom especial per establir-se uns llaços i uns vasos comunicants entre l'illa i Girona, també ho és, i molt especialment, per tres menorquins que formen part del cor de la UdG. Per una banda, l'Albert Vidal i l'Héctor Pons, dos estudiants en actiu, i Fernando Cano, ex estudiant, tots tres en la Universitat de Girona. Per ells aquest esdeveniment suposa un motiu extra d'il·lusió i motivació ja que tornen a la seva illa des de la ciutat que els acull en la seva etapa d'estudiants, pels dos primers, i per la ciutat de residència pel tercer.

La seva experiència al cor és molt enriquidora i positiva, de la qual cada dia van aprenent moltes coses. Destaquen el bon clima de treball que es respira a la coral i les ganes que hi ha per fer bé les coses. Però això no és gens fàcil si pensem que cada any marxen de la coral aquells estudiants que acaben els seus estudis i n'entren de nous. És com un procés regeneratiu. Un exemple ben clar ha sigut enguany on la gran majoria de cantaires són nous. Però l'entusiasme de tots i totes i les ganes de tirar endavant la coral fan que aquest any s'hagin pogut fer diferents concerts, i en aquest cas també, el tan esperat viatge a Menorca, que suposarà, com a la resta de viatges que s'han fet, buscar, trobar i compartir nous horitzons on plantar les llavors de la música i el cant coral.


Finalment, tots tres, volem agrair molt especialment a la Coral Sant Antoni i a la seva directora Mertxe Orfila, per l'acollida i la seva amabilitat cap al nostre cor, així com també a tots aquells que s'han involucrat de manera desinteressada en aquest projecte d'unió entre ambdues corals, un somni que el proper cap de setmana esdevindrà una realitat.

El Cor de la UdG
El Cor de la Universitat de Girona va ser fundat l'any 1998. En aquests anys ha intentat en tot moment ser una oferta cultural i artística útil per a la comunitat universitària.

Estudiants, PAS i Professors així com també ex estudiants tenen la possibilitat de participar en una activitat musical que dia a dia va prenent més força i nivell, i que afronta projectes il·lusionadors.

El cor fa assajos setmanals en els quals treballa el repertori escollit i la tècnica vocal. També participa en actes propis de la Universitat i de la ciutat de Girona. Una mostra d'aquests són els concerts de la inauguració del curs acadèmic, actes protocol·laris, intercanvi amb altres cors, el concert de Nadal, el concert de primavera dins la Mostra de Flors de Girona i la participació en el "Festival de Músiques Religioses i del Món" de Girona. Ha fet concerts i intercanvis amb els cors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Ramon Llull de Barcelona, Universitat de Vigo (Galícia), amb la Coral de la Universitat de Pisa (Itàlia), amb el Cor de la Universitat de Bolonya i el Cor de la Facultat de Ciències de la Educació de la Universitat de Granada.

Al maig de 2003 va enregistrar el seu primer cd Cinc anys cantant a Cor. L'abril de 2008 va editar un nou treball amb l'enregistrament en directe del concert del seu desè aniversari a la sala simfònica de l'auditori Palau de Congressos de Girona, El Cor del desè aniversari.

Els membres del cor van canviant cada any donada la pròpia dinàmica d'una coral universitària. Aquest curs acadèmic som uns 45 cantaires. La majoria és el seu primer any de participació.

Joan de la Creu Godoy i Tomàs, el director del Cor de la UdG
Nascut a Figueres (Girona) l'any 1957. Professor de Didàctica de la Música i Formació Instrumental a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. És Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Història de l'Art en l'especialitat de Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Professor Superior de guitarra pel Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

La seva experiència en el camp de la docència, la recerca i la formació acadèmica, sempre han anat acompanyades per la pràctica coral, ja sigui com a cantant, dirigint cors infantils i juvenils, així com en cors mixtes. Ha estudiat direcció coral amb els professors Pep Vila, Mireia Barrera, Alfred Cañamero i Emilio de la Linde, i direcció orquestral amb Philippe Fournier i Jordi Picorelli. La seva activitat coral s'ha desenvolupat en diversos camps: formació vocal i coral en escoles de música, en l'àmbit municipal i en l'universitari. Ha dirigit la Coral Infantil i Juvenil de l'Escola de Música La Flauta Màgica de Figueres, la Coral Polifònica de Figueres i actualment dirigeix el Cor de la Universitat de Girona.

www.udg.edu/cor