TW
0

Si no s'aclareix amb la pronunciació, no es preocupi, els italians l'anomenen Lubiana des de sempre i els eslovens –crec– no s'enfaden. Tinc molt bons amics a Eslovènia, tots són bona gent, amables, amics dels seus amics i molt solidaris. Un d'ells, Allen, a qui conec des de 1998, sempre em diu que la seva ciutat, Ljubljana, és un agradable lloc on passejar, una ciutat amb un centre històric prou petit com per semblar un romàntic poblet, i una ciutat en el seu conjunt prou gran com per reunir tot el que necessita una capital. Crec que aquesta frase defineix molt bé com és avui l'antiga Emona romana.

La seva estructura em recorda els anells de l'interior d'un arbre que s'utilitzen per calcular la seva edat. El castell de Ljubjana, dalt d'una muntanya, marca la part més antiga. En un segon anell, i als peus de la muntanya, tenim la ciutat antiga –un dels barris barrocs més ben conservats de tota Europa–, marcant el perímetre d'aquesta zona antiga hi ha el riu Ljubljanica. Més enllà del riu, el centre de la ciutat, un agradable barri amb edificis d'estil neo-renaixentistes de principis del segle XX. I finalment, la resta de la capital, una ordenada urbs moderna i innovadora que percep clarament l'arquitectura de l'època de la Iugoslàvia de Tito, així com les darreres aportacions urbanístiques de l'última dècada.

Estacioni el vehicle a Krekov Trg, hi ha un bon aparcament. Estarà davant del pont dels Dracs, que el 1901 va substituir un antic pont de fusta. Un funicular panoràmic el porta al castell, des d'on es gaudeixen les millors vistes de la ciutat. Per baixar a la zona vella es pot tornar en el mateix funicular, o bé prendre algun dels senders que baixen suaument. Si el clima acompanya i disposa de temps, li recomano aquesta alternativa. Tindrà l'agradable sensació de passejar per un bosc.

La ciutat vella de Ljubljana s'estén en paral·lel als peus de la muntanya. És una successió de places que va des de la ja esmentada Krekov Trg fins Metodov Trg, Mestni Trg, Stari Trg i Gornji Trg (places Metodov, municipal, vella i superior respectivament). En aquest espai de terreny, travessat per passadissos i carrerons que porten a la muntanya o al riu, ens trobem amb l'ajuntament, l'església de Sant Florian o la catedral de Sant Nicolau, on es representen 13 segles de cristianisme eslovè. No vull oblidar el mercat Plecnik i les seves columnes –en honor al gran arquitecte, amb objectes d'art, fusta, vidre...–, i la seva continuació natural a la plaça Vodnikov Trg (fruita, verdura, vi...). A la zona de la catedral i el mercat, i abans de Nadal, es munten diverses parades i taules on poder menjar snacks i entrepans típics eslovens amb els d'entrar en calor. A uns metres del mercat, hi ha l'autèntic centre de Ljubljana, els Tres Ponts que donen accés a Presernov Trg i a la coneguda església franciscana. Des de la plaça Presernov –gran poeta eslovè–, podem accedir als comercials carrers Copova i Miklosiceva, on podem veure el Grand Hotel Union o el colorit edifici de l'antic Banc Cooperatiu.

De tornada al riu Ljubljanica es trobarà amb molt d'ambient: restaurants, cafeteries i bars on prendre una copa o un cafè. Dissabte a la nit hi ha molta animació. Si hi va al desembre, veurà que el mercat nadalenc atreu milers i milers de persones de tot el país. A gairebé zero graus veurà que les terrasses estan plenes: hi ha calefacció en totes elles imitant un remot clima tropical.

El diumenge al matí, i també al costat del riu, es celebra un curiós mercat d'antiguitats que no s'ha de perdre. Des d'aquest punt, podrà anar a Kongressni Trg, dissenyada per al congrés de la Santa Aliança en 1821. Hi són la Universitat o la Filharmònica, donant pas a una part de la ciutat en estil neorenaixentista on veurà la església ursulina de la Santa Trinitat o la plaça de la República, on s'ubica el parlament d'Eslovènia. I finalment: no marxi de Ljubljana sense provar la típica sopa de xampinyons servida en un bol de pa –fent a la vegada de plat– i acompanyada d'un bon vi negre nacional.

INFO PRÀCTICA
Informació turística:http://www.visitljubljana.si/ És la web de la pròpia ciutat. Està en anglès, però la informació és molt bona.

Com arribar-hi:Cal planificar un vol amb escala via Zuric o Frankfort, principals aeroports de connexió.

On dormir:http://www.antiqhotel.com/, un establiment amb molt de glamour.

topconsulting@topconsulting.es