TW
0

Pocs coneixen la història de que Manel es va formar per concursar al "Sona9. 2007", on varen guanyar el Premi Joventut. La gent es queda amb les notícies impactants com el seu número 1 a tot l'Estat espanyol amb10 milles per veure una bona armadura(Warner Music / Discmedi). Fa un parell de setmanes, elCulturàliaanuncià en exclusiva el seu primer concert a l'Illa. L'expectació creix i això que encara hi queda per a l'actuació del 7 de juliol al Teatre Principal de Maó. Parlem amb el seu cantant, Guillem Gisbert. Aconseguir entrevistar-lo ens ha costat una mica. Elboommediàtic de vendes col·lapsa les seves cites amb la premsa. "Aquesta serà de les darreres entrevistes que donarem", ens comenta. Rere intensos dies de "promo" ara toca descansar una mica.

N'estan farts que tothom parli del número 1 de 10 milles per veure una bona armadura a tot l'Estat espanyol?
Farts no és la paraula. Com que el nostre objectiu és que el disc arribi al públic, doncs és una bona notícia, però la veritat és que encara no estem en condicions de saber com funcionarà. De moment estem tranquils i relativitzem molt tot el que ens està passant.

Però està clar que el fenomen mediàtic que ha rodejat la notícia els ajudarà a vendre més aquest segon treball.
El tema de les vendes té més a veure amb el primer disc que amb el segon. El que espero és que a la gent que hagi comprat10 milles per veure una bona armadural'escolti i li agradi. És clar que aquest ja és un segon pas...

Entrevistar-vos ara és especialment complicat. Deu està immers en una marató, d'entrevista en entrevista...
Tampoc et pensis..., però en principi ja estem acabant. Estem donant les últimes entrevistes de la promoció i pararem una mica.

Entén que la música de Manel li arribi a un andalús o a un madrileny sense entendre el català?
Crec que això encara està per veure. Amb el primer disc anàrem a tocar a Madrid, a Granada i a las Palmas de Gran Canaria, i veiérem que a la gent li agradava però fins un cert punt. És evident que la frontera lingüística existeix i per a moltíssima gent és important entendre la lletra en música popular.

Arribarà el dia en què la música en català es prengui amb tanta naturalitat com es pren la música d'un grup que sona en anglès?
Els idiomes connoten coses en els cervells de les persones abans d'entendre què diuen les lletres de les cançons. El que a un cervell d'una persona de Talavera de la Reina li suggereixi un tema cantat en català no té res a veure a quan l'està escoltant en anglès.

Us han demanat els seguidors a qualque concert que quan fareu un disc en un altre idioma?
La veritat és que no.

La gent es demana per què aquest segon disc no està penjat a l'Spotify, i en canvi el primer sí.
L'altre dia també ens ho demanaren i la veritat és que no en teníem ni idea. Suposo que deu ser degut a alguna mena de qüestió tècnica perquè nosaltres no tenim cap tipus d'interès particular que el disc no estigui a l'Spotify. Ja hauria de ser-hi.

O sigui que ens garanteix que es penjarà.
Sí, i tant.

Quin valor afegit té 10 milles per veure una bona armadura respecte a Els millors professors europeus?
No es tracta de valor afegit o no. La nostra fita era fer un nou disc amb certa gràcia i com a producte diferent a l'anterior. Són 10 cançons noves fetes amb carinyo i esperant que agradin.

Però l'han cuinat de la mateixa forma que el primer?
En el fons sí. Nosaltres no pensem en un disc sencer, sinó que l'anem construint cançó a cançó. Evidentment en un segon treball canvien coses com per exemple ja saps el que vols evitar i tirar cap a una altra banda. Però apart d'això no hi ha hagut molta més diferència.

El que està clar és que continua essent el segell Manel, amb unes històries ben peculiars. D'on treuen la inspiració per arrodonir-les?
No tenim una manera única de fer cançons. Vius, vas apuntant les idees que et sorgeixen –moltes altres es queden pel camí–, a vegades és un arranjament, d'altres la lletra... i així de mica en mica arribes a fer un tema.

Vostè és dels qui va amb la llibreta a la mà?
No, perquè després la perdria i no em serviria de res!

Concert al Teatre Principal de Maó el proper 7 de juliol. Què li espera al públic de Menorca?
Serà un concert ja amb dos discos damunt la taula així que tenim molt més material per remenar. Òbviament li donarem protagonisme al nou treball però també en tocarem alguna del primer. Ara mateix estem en producció d'arranjar-les bé ja que n'hi ha unes quantes de Els millors professors europeus que tenen col·laboracions.

La gira de Manel està creant molta expectació. En especial a Menorca hi ha molta gent que els espera i que ja demana que es posin a la venda les entrades del Principal. N'estan al corrent?
No ho sabia, però suposo que també té a veure amb que és el primer cop que anem a l'Illa, doncs a la gira anterior sols anàrem a Mallorca i Formentera.

Coneix l'Illa?
Sí, però fa molts anys que hi vaig ser, gairebé ni ho recordo.

El juliol vénen amb el temps just o tindran temps de recórrer Menorca?
Si passem uns dies a l'Illa serà abans del concert, ja que després hem de sortir pitant a fer-ne un altre.

Suposo que el ritme estiuenc de concerts es preveu frenètic.
Sí, encara que si podem gaudir de l'Illa 3 dies, ho farem.

El pop català torna a estar de moda?
Francament no ho sé. Quan em demanen sobre l'escena de la música en català mai sé que dir. Els periodistes esteu més ben preparats per respondre aquesta pregunta. Jo no em dedico a fer estudis sociològics sobre la música en català. Sé que ara hi ha una sèrie de grups catalans però suposo que és quelcom que ha passat tota la vida. Encara si els experts parlen de l'escena catalana doncs també els hi faig cas. Si un senyor fa una doble pàgina el diumenge al seu diari senyalant queAlgo está pasando en la escena pop folk catalanaserà per alguna cosa... però jo em sento ridícul analitzant aquesta situació. Si ens compares amb Mazoni o Mishima, nosaltres acabem d'arribar.

Han arribat fa poc però amb força. Els millors professors europeus ja tingué molta repercussió.
Sí, però la nostra perspectiva és la de que intentem que les cançons estiguin bé i punt, i com que a més tenim la sort de que la cosa funciona estem molt contents, però poca cosa més...

Què hi ha de veritat sobre un concert al Palau Sant Jordi amb altres grups catalans com Mishima?
D'això del Sant Jordi no en sé res, ningú m'ho ha proposat, i francament no crec que es faci.

I tocar amb Antònia Font?
Amb el nostre primer disc hi havia molta gent que deia que sonàvem com ells i és quelcom que no vaig acabar d'entendre mai. A mi Antònia Font m'agraden molt, tenen uns discos amb una qualitat espectacular. Comparar-nos amb ells és massa fort. Nosaltres, al seu costat, som uns aficionats. Les comparacions d'aquest tipus no fan sinó pujar-me els colors.