TW
0

La natura és instrument i font d'inspiració. La matèria prima del món que dibuixa en flors. Foix Cervera (Vilafranca del Penedès, 1977) ha trobat a Menorca la continuïtat per al seu art. Des de la cala es Murtar de Maó dirigeix el seu centre d'operacions. Una feina que camina entre l'escultura i el paisatge. La floristeria sempre ha estat a l'eix central de la seva vida. "Em vaig pagar els estudis treballant a la floristeria de la meva tieta, els Sant Jordis, els dies de la Mare o el Dia dels Enamorats són sempre a la meva ordre del dia. Diguem que tenc el santoral ben controlat!", comenta.

Foix Cervera estudià Arts Gràfiques, però no contenta del tot amb el disseny que sempre passava per l'ordinador, decidí acostar-se a la creació d'una manera més directe i manual. Anà a l'Escola d'Art Floral de Catalunya on començà a fer les seves primeres peces de caire més escultòric. "A Alemanya són punters en l'art floral, així que vaig anar allà a treballar gratis amb l'objectiu d'aprendre". Foix va fer estada a Munic, Colònia i Hamburg. "Els alemanys tenen una cultura al respecte impressionant, ja des de ben petits els hi mostren a diferenciar totes les espècies vegetals. En canvi aquí existeix poca estimació cap a la flor".

De tornada, treballà a la firma d'interiorisme i flors Accions Barcelona. Els seus projectes anaren personalitzant-se amb jocs de textures, colors, flors vives i material reciclat de tot tipus. Foix evoca la línia de l'emoció. Sabates gegants per a aparadors, insòlits rams de núvia, joies vegetals o jaquetes fetes de centenars de suros de vi. Res se li resisteix. Ha estat tercera d'Espanya a la Copa Júnior i la seva producció també ha viatjat a Alemanya. Conscient de que molts cops el seu art és efímer, l'autora no té problemes en intervenir en el paisatge. Ha participat a tres "land arts" internacionals. L'art contemporani als espais naturals està de moda. "Formo part del col·lectiu Paral·lel (www.paralelespai.com) amb els que ens ajuntem i fem 4 o 5 projectes l'any". Una de les actuacions es féu el passat febrer a sa Mesquida. "Una onada de pedres damunt la roca que per a molts passa desapercebuda. Està tan integrada al paisatge que molta gent ni es fixa", diu.

No mira prim les hores de feina. Per a ella és una forma de viure. Treballa, i mai millor dit, per amor a l'art. La seva obra serà present a la convocatòria "Maó + Flors", on exposarà a l'entrada del Mercat del Claustre.

La petjada artística de Foix Cervera es dibuixa ara amb l'essència i els colors de Menorca. Sorra, pedres o algues de la terra. Verd, molt de verd, amb fulles de palmera i qualque llangardaix amagat. "Darrerament investigo al voltant de materials més perennes".

Col·laboradora habitual de sa Terrassa des Claustre de Maó, també ha creat una bota en pedra inspirada en l'Illa. De il·luminació no n'hi falta. Té la mar a la porta. Es Murtar és un lloc de luxe on disposa de la natura més salvatge del Mediterrani.