TW
0

Semblava? semblava? com si tots els nens de l'illa s'haguessin despertat' ('Chicho' i un dels seus terrors favorits) Illa Almanzora, a quatre quilòmetres del punt habitat més proper? En plena temporada d'estiu, un matrimoni arriba al lloc amb el saníssim propòsit de gaudir de dues setmanes d'oci i tranquil·litat, però el que es troben és amb un autèntic desert? L'illa està completament deshabitada, a excepció d'uns quants nens força fantasmagòrics?

Lleugerament benintencionada, pamfletària i semi-ideològica (amb un pròleg d'aquells que hi ha que agafar-lo amb pinces per a que no esquitxi algun inesperat ensomiament), '¿Quién puede matar a un niño?' (1976) de Narciso Ibáñez Serrador ofereix els encants d'un còctel geogràfic absolutament embullós (que inclou Menorca, juntament amb Sitges, Toledo i Granada), però malgasta una bona proposta fantàstica al voltant de mitja centena de bel·ligerants infants, armats amb garrots i ganivets, que han agafat el control de la situació i han liquidat a tot adult que s'han trobat pel camí? Ibáñez Serrador, de la mateixa manera com s'ho muntava als seus productes televisius, ofereix molt de folklore i un puntet de llagrimeta adobada amb mala llet? Des d'aquesta humil pàgina, demano urgentment un remake (rodat, aquesta vegada, íntegrament a Menorca?of course)? vostès m'entenen?

El termòmetre agafa una hemoglobínica tonalitat 'sextie' amb '2.000 Maníacos' (Two Thousand Maniacs!, 1964) de Herschell Gordon Lewis? Ens trobem a Pleasant Valley, amb un desviament trucat (amb pèssimes intencions) per a Augusta? Es compleixen cent anys de la massacre perpetrada a la Guerra de Secessió americana per les tropes del Nord? els habitants d'aquest poblet reapareixen per a celebrar tan magne esdeveniment i carregar-se, de pas, a tots els turistes nortenys que piquin com a cabots a la cruïlla? La retorçuda hospitalitat que professen aquests atents confederats aviat és posada en pràctica? És 'gore' cridaner que pràcticament ja no despentina a ningú, però constitueix una valuosa peça de museu, grotesca, divertida i transgressora en una certa mesura? Un cop de puny al fetge per a una societat encara no gaire donada a les emocions fortes i a la qual Lewis va començar a enganxar al vici?


Bumbasa. Àfrica Equatorial. Cinc expedicionaris amb la intenció de fer un reportatge sobre les distintes espècies en vies d'extinció són atacats pels espectres dels bruixots d'onze tribus que van ser assassinats cinquanta anys enrere? 'La Noche de los Brujos' (Amando de Ossorio, 1974) ens porta més a la Espanya de la pandereta i el tintorro que a l'Àfrica central? Aquest safari colorista, desmadrat i 'sexy' és un perfecte exemple de producte de Profilmes (una mena de Hammer 'cañí'), rica en decapitacions, saltimbanquis, dones-pantera, indígenes d'extraradi i malediccions tribals? Tot excuses perquè les noies llueixin bé les cames per a babeig inconfessable dels reprimits espectadors de la Transició espanyola? Banús, marfil i el condicionament d'Aldea de Fresno per a l'ocasió? El repartiment ho diu tot: Jack Taylor, l'imprescindible Simón Andreu i quatre preciositats selvàtiques i força contundents; Kali Hansa, Loretta Tovar, María Kosty i? Bárbara Rey!!!

I no podia faltar el softcore triganer i alimentici, mig amagat dins una aspra història terrorífica, a la qual ens solia acostumar el bonastre d'en Jess Franco: 'La Mansión de los Muertos Vivientes' (1985), amb plantilla habitual del realitzador madrileny; Robert Foster i Lina Romay, juntament amb Mabel Escaño i Eva León? Ens trobem a Gran Canària? Quatre guiris alemanyes lleugeres de roba arriben al seu hotel amb ganes de gresca amb el primer hispànic que es trobin al davant tot i que, per defecte, s'ho acaben muntant entre elles? No trigaran a descobrir que allò està més buit que una sauna a l'agost, exceptuant un monestir del veïnat, poblat per monjos esquelètics i violadors?

Evidentment, no falten els escandalosos zooms a ninguna part, plans inútils, diàlegs impossibles i sado light de garrafa? El resultat és força caspós (com no podria ser d'una altra manera), però per a subsistir en Jess havia de fer tota mena d'obres fílmiques descerebrades i rodades en dues setmanes, perquè les rendes de 'Gritos en la Noche' (1961), 'Bésame Monstruo' (1967) o 'Macumba sexual' (1983) s'havien acabat ja feia lustres? Qualsevol cosa val per a fer l'agost a costa del respectable? El pragmatisme (cinematogràfic o turístic) crea tota mena de monstruositats? i tota mena de sagnants 'picnics' estiuencs?

Quatre destins turístics de segona amb escabetxina assegurada?Un first classd'incorreccions, topicassos, socarroneries i polsegueres variades? Un terror estiuenc cru i passat de moda, amb sobredosi d'exteriors i 'ketchup' caducat? Nostàlgia de sèrie B amb força caspa? o de sèrie Z amb ínfules?? Fins la setmana que ve, incrèduls!