TW
0

Zulema Bagur (Maó, 1963) pinta sensacions. Un món propi de percepcions amb les que busca evocar el record d'un temps viscut. "Vull transportar a l'espectador al precís instant d'aquell moment", explica. Fita que, amb la mestria del seu diàleg entre pinzellada i color, aconsegueix sota la constància de l'experimentació.


La recerca de materials i maneres de fer naveguen a la seva nova proposta per unes aigües etèries, molt lluminoses i purament mediterrànies. La galeria Retxa de Ciutadella acull -fins el proper dia 25-, "Mars, fars, ones i sal": un univers canviant on la investigació arriba a un camí diversificat. Per una banda la visió del blau del migdia; per l'altra, les gammes de liles, taronges, vermells o rosats del primer sol del dematí o de l'astre al fosquet quan s'amaga. El color guanya en intensitat. "Cada platja o cala té una tonalitat diferent. No és el mateix pintar Pregonda que Macarelleta perquè no és igual un fons d'arena que un altre d'algues".

La càmera i el bloc de notes sempre acompanyen Zulema. "La fotografia és massa freda i estàtica, així que m'agrada sumar-hi dibuixos o impressions de color als meus apunts", comenta. L'obra, les idees dels paisatges -en aquest cas costaners- continua al seu estudi de Binissafúller. Allà comença la veritable tasca: la pinzellada gestual rere l'entusiasme de qui cerca la frescor. "Darrerament hi poso un toc de colors molt vius, jugo amb el contrallum i les transparències, mitjançant la tècnica del "frottage" (fregat), amb la que aconsegueixo el misteri i la creació d'aquesta sensació de record", senyala mentre subratlla el seu treball per capes.

Es Grau, sa Mesquida, Macarelleta, Cala en Turqueta o l'Illa de l'Aire són algunes de les localitzacions que l'artista recull a un total de 32 obres. És el treball del darrer any i mig. Un temps per al canvi, perquè així és tal i com Bagur es planteja cada repte pictòric. Enguany els fars, com Favàritx, Cap d'Artrutx o sa Farola són també protagonistes. Novetat a la que cal afegir les postes de sol com "un moment màgic, ràpid i silenciós, idoni per a estar amb un mateix".

La pintora maonesa
exposa la seva darrera producció
a la galeria Retxa de Ciutadella.
L'autora disposa d'un bloc
(www.zulemabagur.blogspot.com),
i prest posarà en marxa la seva web oficial

La producció de Zulema Bagur no pot ser concebuda sense l'explosió de color. "Els colors sempre m'han meravellat. Recordo que quan era petita em varen regalar una capsa de pintures amb una amplia gamma de tonalitats. Amb allò i un paper ja era feliç". Fou l'espurna d'una investigació constant.

"Qualsevol feina creativa necessita de la teva passió", afirma l'autora qui en aquesta mostra ofereix un ampli ventall de formats. Des de grans quadres fins a suggeridors suports allargats, passant pels més quadrats que l'obliguen a "transformar la composició". A "Mars, fars, ones i sal" domina més l'estiu i la primavera, encara que també hi ha cabuda pels dies de tempesta amb una mar embravida plena d'ones blanques. L'horitzó entre mar i cel és l'estrella pictòrica si bé cal destacar algunes vistes aèries.

Matèricament, Bagur es troba còmoda amb l'oli, damunt tela o fusta, i amb la seqüència de textures. Amb les pinzellades netes, semblants a l'aquarel·la, o de més gruix, capta i construeix l'essència de cadascun dels seus paisatges on la sal marina és també el record d'una olor física que entrà al seu estudi per quedar-se.