TW
0

Conèixer, i sobretot, reconèixer els béns etnològics amb els que compta el camp menorquí. Sota aquesta premissa, Miquel Àngel Marquès Sintes i Martí Carbonell Salom, historiador i arqueòleg respectivament, iniciaren ara fa dos anys i mig la tasca de catalogació d'antigues construccions del camp d'Alaior. L'Ajuntament adjudicà el treball, per concurs públic, al Centre d'Estudis Locals d'Alaior. "Ja feia molt de temps que la nostra entitat incidia sobre l'interès de fer aquesta catalogació", explica Miquel À. Marquès, membre del Centre d'Estudis qui subratlla com, mitjançant la revisió del Pla General, la llei obliga a disposar d'un Catàleg de Protecció del Patrimoni.

Al respecte, la proposta tècnica del Centre d'Estudis Locals senyalà a Martí Carbonell com a autor de la feina de recerca i de camp, i a Marquès com a coordinador de l'estudi. Per a l'esmentat treball, Carbonell ha visitat els llocs, les estàncies i els horts del municipi amb la fita de rastrejar els elements, anomenats com a menors, subjectes de tenir un valor etnològic. "Parlem de béns que generalment pertanyen a la meitat del segle passat", senyala Martí. Construccions que tenen a veure amb la vida quotidiana de la pagesia.

"He anat tanca per tanca valorant cadascun dels elements, situant-los a un mapa amb les seves coordenades i classificant-los per la seva tipologia", afegeix Carbonell. En aquest sentit, els autors agraeixen tant el suport del Consistori com el dels pagesos i propietaris dels terrenys que han col·laborat desinteressadament en el lliure accés a les finques, així com a l'hora de compartir la història oral sobre la funció de cada construcció.


Guia al programa de festes
Del total de les 500 fitxes compilades s'ha fet una guia que fou publicada recentment al programa de les Festes de Sant Llorenç. Una edició especial que respon a una tradició arrelada al poble. "El primer programa de festes amb un article cultural de col·laboració va ser fet l'any 1948 per Francesc Rotger Vinent", apunta Marquès, mentre que a l'any 70 es va iniciar el concurs literari amb un treball guanyador fet per mossèn Fernando Martí Camps. Enguany, i davant la inexistència prèvia de cap treball, el Centre d'Estudis Locals d'Alaior -que ja suma 11 anys de trajectòria- ha gaudit de l'oportunitat d'editar un text resum dins el programa de festes. "Quin suport millor que el programa de festes que arriba a totes les cases?", matisa l'historiador.

Sota la denominació "Estudi i inventari sobre els béns etnològics menors del terme municipal d'Alaior" es presenta un patrimoni etnològic escampat bàsicament per l'entorn rural però també pel nucli urbà i els seus voltants. Elements que pertanyen a un temps i a una economia del passat. Un ric tresor que constata com alguns ja comencen a ser escassos: casetes de vinya, pous de torn, vermadors, molins d'aigua o forns de calç. Però aquest treball -validat pel Servei de Patrimoni del Consell- és per damunt de tot un primer pas per a la preservació.