TW
0

L'historiador Josep Termes i Ardèvol (Barcelona, 1936) ha mort aquesta setmana passada als 75 anys. Termes, que va destacar en la història del país per la seva obra d'investigació 'Anarquisme i sindicalisme a Espanya: la Primera Internacional, 1864-1881' va impartir classes a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Autònoma i la Universitat Pompeu Fabra. Josep Termes va destacar per la seva oposició al règim franquista, que li va valer l'expulsió de la Universitat el 1958 i el 1966.

En l'àmbit polític, Termes va ser militant del PSUC durant els anys 60. En aquesta línia se situa el seu treball 'El federalisme català en el període revolucionari de 1868-1973' (1972) i especialment la seva ponència al col·loqui d'historiadors del 1974, 'El nacionalisme català: problemes d'interpretació'. Molts dels que han expressat el seu condol per la mort de l'historiador, l'han qualificat de "pioner" en l'estudi del catalanisme dins del moviment obrer.

Especialista en aquesta temàtica, Termes ha estat un referent per als historiadors del país. Guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 1990 i amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2006. Si per aquest rodol insular nostre tinguéssim una actitud un poc rigorosa i estudiàssim més en tots els camps (també, és clar, en el de la llengua, la història, la cultura...), segurament no llegiríem en premsa alguns disbarats sobre aquestes qüestions, on sembla que les opinions no cal que siguin fonamentades. Bon exemple, el de Josep Termes, que mai no va oblidar els seus orígens humils a l'hora de posar el seu treball intel·lectual al servei de la nostra nació i de les classes populars.