TW
0

Hi ha el moviment dels "indignats" i el dels "motivats", i nosaltres pertanyem a aquest darrer". Fita i els seus companys ho tenen clar. Sols amb l'entrega de qui creu amb el que fa han aconseguit complir amb l'objectiu de fer de la música el seu modus vivendi, i no -òbviament- pensant en fer el negoci del segle. Segurament aquí rau la clau de l'èxit de la programació de concerts de Sa Terrassa Es Claustre de Maó. Música variada i artistes de primera fila sense obsessionar-se amb el que es cou al mercat comercial.

Fita, Josep Sampol, Xavier Gallart i Marc Bagur Clarke són amics i socis. Una combinació gens fàcil però que fins ara els hi ha funcionat a la perfecció. "Tenim els nostres moments de desacord", reconeixen, "però tot s'acaba aclarint".
Tot comença amb l'organització, el 2009, d'un concert per a la Diada de Sant Antoni. Llavors no disposaven ni de local ni de la concessió del bar del Claustre. "Al principi llogàrem l'equip tècnic, i les nostres primeres actuacions foren, per exemple al Teatre Principal de Maó, com la de Jorge Drexler. Perquè no disposàvem ni d'escenari". Llavors l'equip apuntava maneres. L'aposta per noms propis, més que coneguts a la industria, no és casualitat. Tots ells procedeixen, directa o indirectament, del sector musical. El maig del mateix any arribà l'oportunitat de gestionar el local. "El patronat del Claustre ens va animar a dinamitzar l'espai", comenten. A través de la productora Intramurs i de l'estreta col·laboració amb l'Associació Atxem, els diferents projectes, de major o menor envergadura, han acabat sortint. "La il·lusió per la música i el repte professional, sempre mirant de passar-s'ho bé, són les vessants que acompanyen la nostra tasca", aclareix Fita.

Muchachito o Anímic començaren a engreixar un sac prometedor de propostes. En aquesta, la tercera temporada, Sa Terrassa ha aprovat amb nota un cartell de músics que ha deixat més d'un bocabadat. La violoncel·lista d'Antony and the Johnsons, Julia Kent; Albert Pla; Jordi Savall; Mastretta o Antònia Font, representen, entre molts d'altres, el gruix d'una aposta per la música de qualitat. "No hem volgut crear un espai exclusiu. Sempre hem estat atents a la diversitat dels diferents estils i a l'hora de conjugar un bon concert amb una sessió de dj", afirmen. Fins i tot han arribat a duu a un famós dj de Nova York anomenat Nicodemus.

La pregunta és obligada: Com aconsegueixen tan alt nivell amb les despeses extres que implica programar a l'Illa. La resposta és fàcil, doncs l'atractiu de Menorca juga el seu paper. "Hores abans del concert, aquí neden a una cala meravellosa, i a un altre lloc estan tancats i segurament avorrits, esperant a sortir a l'escenari", expliquen. El tracte humà i aquest esperit illenc -i encara que soni a spot, purament mediterrani- entusiasma els músics. "Conviuen amb nosaltres i els hi mostrem l'Illa, n'hi ha que, fins i tot, s'ho prenen com unes vacances", afegeixen.

El compliment d'uns honoraris mínims i la bona relació qualitat-preu a taquilla, fan la resta. "El públic respon molt bé des del principi, no ens podem queixar". "Estem molt agraïts als veïns i als comerciants del mercat per la seva acollida i la seva paciència", senyala Xavier Gallart.

Oberts a qualsevol tipus de proposta cultural, Sa Terrassa ha estat escenari d'un ampli ventall de disciplines, i no necessàriament musicals. De maig a octubre, l'espai és un no aturar sonor. Un non stop que cada any tanca amb la festa "All Stars Claustre", que enguany es preveu per dia 1 d'octubre i a on no hi mancaran les sorpreses.