Inauguració. Les representants de l’Ajuntament i del Consell, amb els artífexs de l’exposició. - P.G.

TW
0

Al Centre de Cultura Sant Diego d'Alaior es va inaugurar divendres una interessant i atractiva exposició organitzada per l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca amb la col·laboració del Consell i Ajuntament d'Alaior. Sota el títol "Canvis en el paisatge durant el segle XX" presenta una extensa col·lecció de fotografies i postals amb gros format i acompanyades de texts que expliquen les diferents característiques de cada imatge o grup d'elles sobre un mateix indret.

Es tracta d'una mostra molt interessant i de cabdal importància per les persones que, per la seva joventut, sols saben de Menorca el que actualment contemplen. L'exposició els permet veure com era l'Illa durant la primera meitat del segle passat i la transformació que ha suposat per a moltes zones de Menorca, el naixement i desenvolupament del turisme i la repercussió que aquest ha tingut sobre el paisatge. També es passà un audiovisual amb la opinió de diverses persones de la vida social menorquina, oferint una visió dels paratges naturals que es podien contemplar antigament i de les activitats de les constructores realitzant urbanitzacions, així com l'estat actual de les mateixes o dels seus projectes urbanístics, alguns ja descartats per la seva monstruositat.

Va inaugurar l'acte la regidora de Cultura i Educació de l'Ajuntament, Isabel Rodríguez, que estava acompanyada per la consellera Maruja Baillo i el representant de Imatge i So de Menorca, Pau Salort. La regidora comentà que la mostra era un document important per a conèixer la transformació del paisatge i agraí la disposició d'aquesta entitat a l'hora de aportar tot aquest material perquè el públic tingui ocasió de contemplar i comparar diferents imatges d'un mateix lloc en diverses èpoques.

Maruja Baillo es va referir a la importància d'aquesta exposició, que no sols mostra la transformació del paisatge, sinó que explica la necessitat de protecció que té el patrimoni paisatgístic i les necessitats de adoptar postures unànimes en relació al creixement i la difusió del turisme. Pau Salort va explicar el funcionament de l'Arxiu de Imatge i So de Menorca comentant que tot el material fotogràfic i els documents exposats són cessions d'ús que han realitzat els respectius propietaris que les han cedit a l'Arxiu per a una millor conservació. El públic pot consultar, però que per utilitzar-los o copiar-les s'ha de sol·licitar permís al propietari.

La inauguració comptà amb una nombrosa assistència que considerà molt important la seva realització, que a més suposarà un material didàctic de primera categoria per a estudiants i escolars de les diferents edats. Romandrà oberta fins el dia 6 de novembre.