TW
0

A las nueve de esta noche tendrá lugar en el Teatro Principal el estrenó en Maó del espectáculo "I demà..." a cargo del ciudadelano Grupo Renéixer. El espectáculo fue presentado en el Patio de Santa Clara, durante el transcurso del VIIIè Festival de Música d'Estiu, constituyendo un gran éxito de público. Está compuesto de poemas, canciones, imágenes, que relatan lo que puede ser de la Isla si siguen construyéndose urbanizaciones y si sigue acudiendo en masa el turismo. (...) El público podrá conocer la personalísima visión del futuro de Menorca de este grupo de jóvenes poetas, músicos y rapsodas que han aunado todos sus esfuerzos con el fin de llevar a cabo este montaje distinto a todo lo que se ha hecho hasta el momento en la Isla".


Era un dimarts 16 de setembre de 1980, quan "Es Diari" anunciava en portada un espectacle multidisciplinar sense precedents. Un mes abans, el 14 d'agost, una formació de poetes i músics ciutadellencs estrenaven al Pati de Santa Clara "I demà...", un innovador muntatge amb el que reivindicar la defensa del territori menorquí. L'èxit fou rotund. Versos i música de llarga durada que clamaren per la preservació de l'Illa en un dels moments en què el boom urbanístic i l'especulació estaven a l'ordre del dia.

Manel Soldevila, un dels protagonistes del Grup Renéixer -creat per a l'ocasió- recorda els detalls d'un esdeveniment que va marcar una manera de fer cultural compromesa que tenia per objecte remoure consciències. Amb Soldevila compartiren escenari Maria Àngels Gornés, Margui Juanico, Marga Genestar, Toni Villalonga, Joan Pons, Toni Taltavull i Josep Dalmau. "Era l'època de la manifestació en defensa de Cala en Turqueta i Macarella. Érem conscients que hi havia altres tipus de formacions socials o polítiques que es preocupaven per la preservació del territori, però nosaltres també volíem posar el nostre gra d'arena des del món de la cultura", senyala Soldevila.

"I demà.." fou producte de la inquietud d'uns joves preocupats pel futur de l'Illa de continuar en la mateixa línia destructiva. Poesia i música de la mà amb un modern component, l'audiovisual. "Passarem imatges com les de l'incendi de Macarelleta, del 31 d'agost de 1979, filmades per Antoni Salvador". Tot amb la finalitat de conduir cap a una reflexió popular.
A un Pati de Santa Clara, ple a vessar, es va explicar -a manera de narració coral- la retrobada de dos amics després de molts anys. Un d'ells, que havia partit a veure món, torna a una Menorca mig destruïda. "I demà..." comptà amb els poemes de Ruiz i Pablo, Pere Xerxa (Joan F. López Casasnovas), Konstantinos P. Kavafis, Joan Vergés, Antoni Ambrós i Pau (Toni Taltavull), Josep Dalmau i Manel Soldevila; i amb les músiques de Maria Àngels Gornés, Margui Juanico, Enric Ribó, Isidor Marí, Manel Soldevila i el fragment del "Concert número 1 en Mi menor" de Chopin. A més de les gloses de Josep Dalmau i l'Amo de sa Bassa Verda (pseudònim de Bep Portella).


"Als 80 pensàvem que el 2015 era un futur llunyà que no arribaria mai", assegura Soldevila. Sota aquesta premissa Juan Elorduy va trobar la inspiració per a elaborar el cartell promocional de l'espectacle en una edició del "Menorca" datada en l'any 2015. Una portada, molt fidel en disseny a la primera pàgina de "Es Diari" de l'època, amb notícies una mica apocalíptiques sobre el que podria esdevenir a l'Illa de no posar fre a l'especulació urbanística. "Tot Ciutadella es va empaperar amb aquets cartells".

Passat el temps "I demà..." ja és avui. Trenta-un anys després la lluita per la protecció del territori continua. "Ara hi ha moltes més coses que reivindicar, i la veritat és que veig l'àmbit cultural una mica dormit", lamenta Soldevila qui durant anys va pertànyer al grup de teatre Groc, companyia que brillà per l'excel·lència dels seus muntatges de creació pròpia. "Abans tot era molt més reivindicatiu que ara, la pressió popular era efectiva. Així i tot, actualment, els moviments com el 15-M m'han sorprès. Quan veig que encara hi ha gent amb ganes de reivindicar coses se'm posa la pell de gallina, però potser hi manquen idees més concretes".

Soldevila no perd la il·lusió de tornar a programar "I demà..". "Seria idoni fer-ho per l'aniversari, el 2015. Estaria bé ajuntar-nos de nou", diu. Avui, qüestionat per les eleccions del 20-N, no amaga la seva decepció: "Encara m'estic pensant si anar a votar. I si no hi vaig som molt conscient del perquè".