TW
0


L'humor menorquí està en marxa. Un grup de dibuixants de l'Illa col·laboren amb "Es Diari" amb la creació de les vinyetes més àcides, divertides i crítiques en vers l'actualitat més propera. Diego Ibáñez, Carles Alberdi, Tomàs Orell, Lluís Pons, Dani Triay i Toni Hernández, amb mestre Zaca al capdavant són des de fa unes setmanes els artífexs de l'acudit de la pàgina 2 d'aquest rotatiu.

"A partir d'ara ja no tindrem excusa per a no estar informats", comenten entre rialles. Els dibuixants visitaren el "Menorca" el passat dijous. Una reunió informal però efectiva on quedà palès el seu entusiasme per posar el toc d'humor als esdeveniments socials i polítics que ens envolten. Un punt de partida, qui sap, si per tornar a reunir als artistes del traç més àgil i agut. "Aquesta és una oportunitat per a fer reflexionar al lector des d'una altra vessant, la del dibuix", senyalen. En aquest sentit però s'adonen que hi manquen dones al sector. "És estrany que la majoria siguem homes", diuen. Per alguns aquesta col·laboració uneix la seva passió pel dibuix i el seguiment diari de la política. Sens dubte les Eleccions del 20-N han estat en els darrers dies una bona font d'inspiració.

Idò, el biocòmic
"La qüestió és fer reflexionar, cadascú des del seu registre", emfatitza Alberdi. "Així i tot, necessites donar-te un temps per arribar a trobar el teu estil propi", afegeix Tomàs Orell. Entre els col·laboradors es troben quatre dels membres de l'Idò Team: Zaca, Diego Ibáñez, Lluís Pons "James" i Toni Hernández "Yeti"; part dels creadors de la revista "Idò, el Biocomic", una satírica publicació nascuda el 1996. En aquest sentit, Zaca està content de poder compartir espai altre cop amb els seus companys dels noranta i amb la resta d'autors.
A partir d'ara l'actualitat dibuixada de "La 2" està servida amb l'humor més menorquí de nou en marxa.

Dani Triay
Nascut a Maó el 1982, el jove dibuixant es troba actualment immers en el món del gravat. Pinta des de ben petit i disposa d'una especial destresa pel còmic. "Col·laborar a la pàgina 2 de "Es Diari" és una oportunitat d'estar en contacte amb altres creadors", diu, i afegeix que per "dedicar-te al còmic s'ha de tenir molta il·lusió". El seu és un valor a l'alça.
www.danitriay.com

Tomàs Orell "Massu"

Es dedica al disseny gràfic. Creació de logotips, cartells, il·lustracions de fulletons de tot tipus, etcètera. Neix a Ciutadella el 1966, però viu a Sant Lluís des de fa més de vint anys. Reconeix que la idea "sempre comença amb el llapis, encara que després prengui forma amb l'ordinador". Li agrada molt la fotografia per la seva immediatesa. Estudià a l'Escola Massana de Barcelona.

Lluís Pons "James"

De formació autodidacta. Nascut a Maó el 1970. Fascinat pels "tebeos", de ben petit ja dibuixava a totes hores. Fins el 2000 només feia còmic, després va decidir emprendre camí cap a la pintura, encara que sempre diu que és "un dibuixant que pinta". Formà part de l'Idò Team. La petjada del còmic sempre és present a la seva obra. Des de 2006 fins a 2010 la seva producció fou premiada a Maó, Ferreries o es Mercadal. El seu webwww.jameslluispons.comestà pendent d'actualitzar.

Zaca

Mestre d'aquest equip de "7 magnífics", i clau gràfica indispensable del nostre rotatiu. El seu pare, tècnic en senyals marítims, estava destinat al far de Punta Nati i per això nasqué allà el 1958. Treballa a "Es Diari" des de 1987. El seu dibuix presenta la típica velocitat del dibuixant de premsa, amb acabats eficaços però quasi esbossats en molts casos. Toca temes de política local i assumptes recurrents com el Camí de Cavalls o les eternes polèmiques entre Maó i Ciutadella. Actualment es dedica més a la il·lustració i l'humor gràfic que als còmics. Formà part de l'Idò Team, que el 1996 crearen la revista "Idò, el Biocomic". A nivell nacional disposa d'un premi de El Círculo de Lectores.

Diego IbáñezNascut a Illora, a Granada, el 1951. Ibáñez va fer el servei militar a Menorca el 1973. Després d'açò i d'enamorar-se d'una menorquina, resideix a l'Illa. També formà part de l'Idò Team. Les seves influències són "El Capitán Trueno" o "El Jabato", entre d'altres. La seva contribució a la "Història de Menorca (2001)", realitzada amb Toni Hernández "Yeti" y Vila, l'apropa a la tradició més clàssica del dibuix humorístic. És creadors de diferents portades de les "Llegendes Menorquines". El seu procés comença amb l'elecció d'un tema i continua amb la documentació i realització del projecte, fins a arribar a l'editorial.
www.diegoibañez.com

Toni Hernández "Yeti"

Va néixer a Maó el 1966. Està ficat a tots els "saraos". Apassionat del bàsquet, la música o el pessebrisme, i com no podia ser d'altra manera, del món del còmic. Signa Yeti perquè així li diuen els seus amics. Fou també membre de l'Idò Team, i participà a la "Història de Menorca" on a més es va fer càrrec del guió. Ha participat a la "Re-Lectura de Ramon Llull" i manté una connexió viva amb col·legues mallorquins com Pere Joan o Tomeu Morey, entre d'altres. I amb l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic. Té un estil molt marcat i reconeixedor. Els seus referents són el còmic europeu com "Astèrix i Obèlix".

Carles Alberdi

Nascut a Lleida el 1974, és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a les escoles d'art de Lleida, Tarragona o Reus. Actualment dóna classes a La Salle de Maó. Il·lustrador per excel·lència, i a l'àmbit de la pintura es va estrenar a l'Illa a la galeria Artara. El seu pare, Josep Maria Alberdi (Mia Alberdi), ja fou dibuixant de còmic i humorista gràfic molt abans que ell. Referents: Chumy Chúmez, El Roto o El Perich.
carlesalberdihumorgrafic.blogspot.com
www.carlesalberdi.com