TW
0

Volia ser dissenyadora des de ben petita, i al final ho ha acabat sent de joies. Les peces de Liber Olives (Maó, 1984) marquen la diferència. Inspiració, en els últims temps, d'accent mediterrani per allò, diu, de que "hi ha que adaptar-se al que demana el públic". "Els menorquins no ens arrisquem gaire, tenim por, cerquem creacions planes i més aviat clàssiques comparades amb altres llocs; de plata oxidada i línies minimalistes. És la moda de les zones costaneres de Catalunya i Balears", senyala.

Ens obre les portes del seu taller on roman immersa en la cocció de la propera exposició. Dia 1, a les 20.30 hores, inaugura al local Akelarre del port de Maó una selecció de les seves darreres creacions -des de la fantasia fins a l'alta joieria- on no manca una referència als inicis. Una temàtica infantil per adults a través d'imaginatives figures des que les que va construir una sèrie de personatges de conte.

La millor d'Espanya
Rere la seva formació a l'Escola d'Art de Menorca, va continuar formant-se a la Escuela Técnica de Joyería del Atlántico, a Vigo. Un centre d'alt rendiment, dels més importants d'Europa on estudià disseny de joies, fabricació d'alta joieria i encastat de pedres i gravat. El pas per terres gallegues li donà l'oportunitat de participar al Parlamento Europeo de Escuelas de Joyería a Xipre com a la millor d'Espanya. El passat mes de maig es va sumar a la celebració de la convocatòria a Madrid com a professora. "El proper gener vull començar taxació de joies amb un postgrau de la Asociación Española de Tasadores de Alhajas (AETA), per especialitzar-me en herències i en l'estudi de les joies de museu. A Balears hi falten professionals d'aquest tipus", comenta.

Actualment disposa d'obra a galeries de Madrid, Salamanca, Galícia o Jaén, entre d'altres. A l'Illa, on ha fet diverses mostres a Es Castell, Sant Lluís i Maó (Encant), es poden trobar les seves peces a la botiga Seda. "Aquest estiu vaig tenir una excel·lent acollida a l'Akelarre, així que cercant un lloc on exposar per Nadal en Mikel em brindà l'ocasió de tornar, i jo encantada".

Olives resideix de nou a Menorca des de fa uns anys. Actualment treballar com a free lance al seu taller del carrer Pau Picasso de Maó. Empra materials nobles com la plata i l'or, malgrat que aquest darrer és gairebé intocable per mor de la crisi. I preciositats com quars, corall, cristall de Murano, aiguamarina, granats o ulls de tigre. "Porto les pedres directament de Brasil, recent extretes de la mina".

Acabada d'arribar de la fira Iberjoya de Madrid, la dissenyadora sempre regressa amb la maleta plena de noves tendències. "Ara està molt de moda la tècnica del decoupage, amb materials menys cars, i la llenya. Suposo que la crisi fa que ens reinventem".

A nivell associatiu, és membre actiu de la Asociación Española de Joyas de Autor i responsable a les Balears de ACAJA (Asociación Cultural de Amigos de Joyas y Alhajas) que investiga el patrimoni de joies als museus de tot arreu. Les peces d'autor amb el segell Liber Olives romandran exposades fins el dia 16 de gener.
www.liberolivesjoyas.com


REFERENTS
Qüestionada pels seus referents, Liber Olives no dubta en fer menció del conegut i prestigiós dissenyador de joies Joaquín Berao. "El 2004 vaig aconseguir una beca per anar a un dels seus cursos de formació a la Universidad Juan Carlos I de Madrid. Vaig aprendre molt d'ell, és un geni i allà a classe se'l veia una persona ben normal, una mica extravagant però humil", explica. Berao és el joier personal de famosos com Antonio Banderas. La seva firma s'expandeix per Madrid, Barcelona, València, Milà i Tòquio.