TW
0

Elogi i nostàlgia de les Humanitats

Adéu a la universitat. L'eclipsi de les humanitats
autor: Jordi Llovet
gènere: Assaig
editorial: Galaxia Gutenberg/Cercle de Lectors
edició: Barcelona 2011
págines: 379
preu: 21 euros

Meitat assaig, meitat autobiografia, el professor Jordi Llovet (Barcelona, 1947) ha escrit "Adéu a la universitat. L'eclipsi de les humanitats" per a fer una aferrissada i erudita defensa de l'ensenyament de les Humanitats i una denúncia del Pla Bolonya , que segons diu, posa en perill la pervivència de les matèries humanístiques en el món universitari. Amb aquest objectiu, ens recorda, amb precises referències històriques, que les universitats estaven lligades originalment als estudis humanístics.

Per fer valer la seva tesi, l'autor no dubta en relatar les seves experiències com a estudiant, primer, i després com a professor. Les seves històries iniciàtiques són la part més divertida del llibre i ens mostren un personatge singular i irrepetible. Llobet ha donat classes d'Estètica, de Critica Literària i de Literatura comparada a la Universitat però també és una autoritat en Filosofia i Música Clàssica a més de ser un traductor que domina diverses llengües. És un savi dels d'abans i reclama un reconeixement per les persones que, com ell, és dediquen a l'estudi del legat que ens deixat els nostres avantpassats clàssics i per tant són una excepció en el món contemporani completament dominat pel "business" i "l'entertainment", como molt bé va assenyalar el catedràtic José Luis Rodríguez Adrados, un altra personatge de la mateixa casta que l'autor de "Por una estética egoista. Esquizosemia", "Maneras de hacer filosofia" i "Literatura catalana. Dels orígens als nostres dies", entra d'altres llibres a més del que aquí ens ocupa.

El catedràtic recentment jubilat defensa una visió molt jerarquitzada del món universitari. Creu en la necessitat de que els gran mestres recuperin la "auctoritas" (no en el sentit de poder sinó de prestigi) i en la transmissió del saber mitjançant els deixebles. Opina que en la branca de les Humanitats el saber no té que està lligat a la pràctica ni a les sortides laborals ja que el que importa es formar un pensament crític del tot necessari en una societat democràtica per a que la gent pugui jutjar amb criteri.

"Ni Grècia, ni Roma, ni l'edat mitjana, ni el Renaixement, ni la Il·lustració, ni els primers romàntics no consideraven els filòsofs, els homes de lletres, els professors, els artistes o els erudits un estol de persones indesitjables, ni considerava els professionals "pragmàtics" tan valuosos com són considerats avui en dia", recorda l'autor de "Adéu a la Universitat" en la seva reivindicació de que la societat precisa d'una elit intel·lectual que escampi la seva excel·lència damunt tota la resta de la societat.

Respecte al Pla Bolonya, dissenyat des de la Unió Europea i que tantes protestes va originar entre estudiants i docents, Llovet assenyala que "tot està pensat des de l'òrbita de la política d'inserció i de rendibilitat econòmica pròpia de les societats neoliberals, en detriment d'allò que fa més nosa a aquestes societats: l'ús indiscriminat i lliure de la intel·ligència, la crítica i la dissensió intel·lectual. En el nostre terreny, doncs, que és el de les Humanitats, el Pla Bolonya ens aboca inevitablement a la negació de la pràctica i l'essència mateix del saber".

També són molt interessants les seves observacions sobre els perills de introduir els ordinadors a les aules en substitució dels llibres. En resum, estem davant una obra plena d'argument i rica en citacions i referències a gran personatges, entre els que, de pas, hi trobem el mestre ciutadellenc Joan Benejam.

Un caso conmovedor

El hombre que quiso entrar en Auschwitz
autor: Denis Avey y Rob Broomby
género: Autobiografía
editorial: Temas de Hoyl
edición: Madrid, 2011
páginas: 288
precio: 19 euros

JOAN CANTAVELLA Madrid
No hay guerra, aun cuando sea vivida salvajemente por los combatientes, instigadores y población civil, que no ofrezca destellos de humanidad, a veces brillantes y hasta cegadores. Son esos individuos que nos hacen recobrar la confianza en que las entrañas de piedad no se han extinguido de la tierra en esos momentos tan descorazonadores. Ser generosos y hasta ofrecer la vida por los amigos tiene un gran mérito, pero hacerlo por unos desconocidos y hasta por presuntos enemigos alcanza niveles de heroísmo.

La historia que nos es contada en "El hombre que quiso entrar en Auschwitz" se resume en pocas palabras. Un soldado inglés, Denis Avey, fue tomado como prisionero de los alemanes y llevado a un campo de concentración, situado al lado del llamado Auschwitz III. Allí compartía trabajos forzados con los prisioneros judíos, aquellos que se libraban de la muerte inmediata y feroz por la necesidad de los alemanes de contar con mano de obra experimentada o fuerte, que de esta manera se veía obligada a resistir hasta el agotamiento en tareas de auténtica esclavitud. En esas circunstancias Denis se hizo amigo de un judío holandés llamado Hans, que se encontraba al borde de la muerte por la falta de descanso y comida.

Ideó una manera de ayudarle, ciertamente arriesgada: Denis y Hans intercambiarían los uniformes que estaban obligados a vestir y así el segundo podría respirar en un ambiente distinto al que estaba obligado a vivir, pues los soldados enemigos tenían considerables ventajas sobre los judíos. Aquella trampa no estaba exenta de gravísimos peligros. De ser descubiertos ambos se hallaban abocados a una muerte cierta, pero valía la pena intentarlo. Aquello ocurrió en 1944 y han pasado casi setenta años. Denis Avey no lo contó prácticamente a nadie, pero un periodista de la BBC le convenció de que aquel gesto bien merecía que llegara al conocimiento del gran público y aceptó narrar tan tremendas vicisitudes. En aquel podrido ambiente, al menos había un justo.

Juego de espejos

Lecciones para un niño que llega tarde
autor: Carlos Yushimito
género: Relatos
editorial: Duomo
páginas: 246
precio: 16 euros

En un mundo en donde los sueños y la realidad se dibujan y desdibujan con igual facilidad, los personajes de Yushimito, provistos siempre de una violenta ternura, habitan en un mundo alimentado de diversiones infantiles que el autor desordena con oscura perversión en un provocador y siempre esmerado juego de espejos.


La base más secreta

Área 7
autor: Matthew Reilly
género: Novela
editorial: La Factoría de Ideas
páginas: 408
precio: 19,95 euros

En el desierto de Utah, en medio de la nada, se encuentra la base militar más secreta del país: una instalación conocida como Área 7. Y hoy tiene una visita muy especial: el mismísimo presidente de Estados Unidos. Su propósito: inspeccionarlos secretos que esconde Área 7.


Imagen de un extraño

Disecado
autor: Mario Bellatin
género: Relatos
editorial: Sextopiso
páginas: 93
precio: 14,90 euros

¿Quién puede afirmar que jamás se ha postrado frente a un espejo y sentido que la imagen que éste le devuelve es la de un extraño? Ese desdoblamiento, ese intersticio entre nuestro ser, el que enfrenta la cotidianeidad, y el que habita en un tiempo que es todo menos presente.