TW
0

Estava escrit que aquest "Íntim" havia de créixer fins a arribar a editar un disc?
No estava escrit. Va començar tot per un encàrrec i de seguida vaig pensar amb en Pere Arguimbau per muntar el repertori. Després, la bona acollida del públic va provocar que ens embarquéssim en l'autoproducció d'aquest disc, amb l'ajut dels amics artistes que ens han ajudat a tirar-lo endavant amb les seves col·laboracions. Al cap i a la fi, la resposta de la gent és qui t'encoratja a continuar i, fins i tot, anar una mica més enllà.

Quina és la complicitat de Maria Camps i Pere Arguimbau dalt l'escenari?
Tota! Amb una mirada ens entenem. Supòs també que hi ha una confiança i respecte mutu que fa que et llencis a mans de l'altre. Confiar amb en Pere és fàcil perquè la seva honestedat com a persona s'estén també a la seva manera de fer música. Sempre et deixa un estaló on agafar-te.

Com es trasllada el caliu dels directes a l'edició del cd?
Ens agrada molt que ens facis aquesta pregunta! Hem procurat que el so del cd sigui el so dels directes. Que tot allò que la gent ha sentit dalt l'escenari sigui, ni més ni manco, el que escolti al disc, i viceversa. De fet, es va enregistrar en molt poques hores. Es tracta de no "engreixar" ni sobredimensionar el que podem oferir en una audició; que la paraula arribi a cau d'orella, que el so sigui net i directe, sense artifici. Precisament, perquè aquesta és l'essència de "Íntim" i enfocar el disc d'una altra manera hauria representat desvirtuar aquesta essència. No volem enganyar ningú…, és el que és, amb els seus moments més brillants i d'altres no tant, com la realitat mateixa. Bàsicament, és un disc "humà".

Jacques Brel, Edith Piaf, Serrat... què aporten de nou les seves versions dels grans mestres?
No sé si aporten res nou… El que sí sabem és que les hem volgut dir des de la sinceritat; que el fil conductor de totes i cadascuna és la manera de ser abordades, des de l'austeritat i la nuesa musical. Totes les cançons que conformen el disc han esdevingut ja clàssics contemporanis i són temes tan ben construïts que permeten que hom hi trobi la seva manera de dir-les, d'arranjar-les. Aquesta és la virtut d'un clàssic, que es deixa fer i, si el mimes, el resultat sempre pot ser interessant.

El cd anirà acompanyat d'un dvd, amb quina selecció audiovisual es trobarà el "consumidor" de "Íntim"?
En primer lloc, hem de dir que no es tracta d'un dvd sinó d'una pista de vídeo, que es pot visualitzar a través de l'ordinador. Joan Vila ha estat l'encarregat de fer un muntatge fresc i molt polit que combina tres temes captats en directe durant els concerts i imatges dels dies d'enregistrament als estudis d'Acústic Menorca. Les cançons que s'hi poden escoltar, i que no varem enregistrar en estudi, són "El tiempo que te quede libre", un valset peruà preciós, el "Summertime", un clàssic de l'òpera "Porgy and Bess", de Gershwin, i "Imagine", de John Lennon, un veritable himne a la pau i a la utopia, que potser cal recuperar ens els temps actuals…

Arantza Domínguez a les fotos, i Xavier Conesa al disseny gràfic, aquest projecte ve marcat per professionals en majúscules com vostès, el disc s'obrirà pas amb la venda fora de l'Illa?
Ui! De moment hem fet una edició limitada de 500 còpies, a l'espera de la sortida que puguin tenir. Avui dia el mercat del disc està difícil i sortir de l'Illa implica que hi hagi una productora darrera que el pugui distribuir. No ens hem embarcat, encara, en aquesta tasca. Tampoc ens hi tanquem, si sorgeix l'oportunitat! El producte està fet, si algú creu que pot tenir sortida, estarem encantats de facilitar la feina! Pel que fa a n'Arantza, ens va regalar una sèrie de fotos precioses (imagina't que fins i tot va aconseguir que quedéssim bé!), tantes que no sabíem quines triar. En Xavier, des de Lima (això d'internet és una passada!), ens ha enviat un disseny gràfic sobri i elegant que trobem que lliga molt bé amb el contingut del disc.

Maria, amb quin dels temes es sent especialment còmoda?
M'agraden tots i cadascun dels temes que s'inclouen al disc i al vídeo. Són cançons per ser cantades des del cor, pels sentiments tan intensos que desprenen. De totes maneres, quan dic les primeres notes de "Imagine" o de "Ne me quitte pas" sovint se'm posa un nus a la gola i he de fer un esforç per superar l'emoció.

A "Íntim", en directe, encara li queda corda damunt els escenaris?
El proper dia 17 anem a Palma, al Teatre Sans, un espai que sembla que hagi estat pensat perquè hi duguem aquest repertori (somriuen). Dia 31 d'aquest mes, presentarem "Íntim" a l'Hotel Albranca, a Ciutadella. El 14 d'abril a l'obrador del Taller Xalubínia, a Alaior. Repetirem al Teatre del Casino "17 de gener", a Ciutadella, el dia de Pasqua, 8 d'abril. A l'estiu el presentarem a Fornells, al Castell de Sant Antoni… Mentre noltros no ens en cansem i la gent tampoc, "Íntim" sobreviurà.

Quina relació entre músics i públic assoleix cadascuna de les actuacions d'aquest duo?
S'estableix un fil de connexió amb el públic ja des del segon o tercer tema, una cosa molt especial. El públic entén tot d'una quin és el clima que cerquem i que volem crear, per la manera de dir les cançons, per la subtilesa de la sonorització que emprem, que fa que la seva atenció es fixi, per la proximitat vers nosaltres … No ho sé, però notes com una entrega mútua es va produint a mesura que avança el repertori.

Pere Arguimbau, defineixi amb poques paraules Maria Camps.
Maria Camps es com un caixa de sorpreses, plena d'excel·lents virtuds musicals i personals.

Maria Camps, unes paraules sobre Pere Arguimbau.
És la delicadesa musical, la discreció en l'acompanyament, el virtuosisme instrumental, el ritme intern, l'harmonia agosarada, l'ordre i la rigorositat en el treball, la seguretat, per a mi, dalt l'escenari. Un autèntic plaer i un luxe!

Guitarra i veu nues, són el secret del seu èxit?
És una de les fórmules més antigues i habituals de fer música, a casa, entre amics. Una manera d'apropar la música a la gent, nua de pretensions, com quelcom natural i entenedor per a tothom. No fan falta moltes coses més…, bé, sí, la voluntat de transmetre emoció a partir de la veritat i l'entrega.