TW
0

Dintre del cicle de conferències "Càtedra amiga", organitzat per Cultura i Educació de l'Ajuntament, va pronunciar la darrera de l'esmentat programa el catedràtic de Geografia de la Universitat de Barcelona, Tomás Vidal Bendito, tractant el tema "Paradoxes i misteris en els mapes antics de Menorca". La conferència va reunir un nombrós auditori i el conferenciant va desenvolupar de forma admirable la xerrada, amb la projecció sobre una pantalla dels mapes i detalls que venia explicant.

Vidal va dir que feia molts anys que treballa d'investigador i estudiós dels mapes de Menorca, dels que n'hi ha -va dir- centenars, ja que diversos pobles des de fa segles han cartografiat la nostra illa, tal vegada per la importància estratègica de la seva situació en mig del Mediterrani, des dels romans otomans fins els segles XVIII i XIX.

Comentà l'Antiguitat a Europa de la presència dels mapes i el fet de que els grecs i egipcis ja n'havien fet, tal vegada, mal fets amb un percentatge d'error del 10 per cent, però que podem començar a parlar de mapes a finals del segle XIII ja bastant ben executats.

Referint-se als períodes romànic, gòtic i al renaixement, va dir que les primeres imatges de Menorca que han arribat fins a nosaltres daten de l'esmentat segle XIII i ja mapes impresos el segle XVI (1593). Passant dels mapes manuscrits als impresos, comentà que a Itàlia el 1545 publiquen una sèrie de mapes d'illes per un tal Lafreri però que sembla que la impressió està invertida. Referint-se també a un mapa de Mercator i un de Barentsz, estudiant els detalls de les diferents impressions i les diferències i errors que hi ha entre uns i altres, un dels errors citats és el que situa Maó en el centre de Menorca i com una ciutat populosa, i nomenant Ciutadella com Santa Caterina, que podria ser una lectura equivocada de Sanicera. Amb molts més exemples gràfics que anava assenyalant sobre la pantalla va seguir explicant la paradoxa i els misteris de la ciència cartogràfica envers Menorca.