TW
0

Vaig llegir en algun lloc que ara em veig incapaç de recordar que els filòlegs no servien per res, que no creaven riquesa, que la seva activitat era sobrera i amorfa i ridícula. Sembla ser que per a qui feia aquesta atrevida i plàcida afirmació el que calia, el que contava, el que sumava, era construir apartaments, recol·lectar coliflors, transportar mercaderies, fabricar "coses necessàries". Que només això faria créixer el PIB i en conseqüència la nostra felicitat misantròpica.

Certament el PIB mesura la riquesa econòmica d'una comunitat. Inclou qualsevol activitat que suposi moviment de diners. Aquesta objectivitat asèptica ha estat criticada perquè ni fomenta l'eficiència ni té en compte els valors ètics d'una societat. Així, fer tres vegades una cosa genera tres cops més PIB que fer-la una vegada. Fer cartells de trànsit amb faltes d'ortografia és PIB, construir presons és PIB, fer tertúlies a la ràdio on s'advoca per una societat sense drets fonamentals és PIB, fer un parterre sense impermeabilització provocant un manteniment ciclopi és PIB.

De filòlegs al món n'hi ha milers i fan tasques variades. Des d'investigar els orígens de la nostra civilització a tractar d'esbrinar l'estructura bàsica del llenguatge. La seva importància és doncs radical ja que el pensament no s'articula amb "coses necessàries" sinó amb paraules, amb llenguatge. Sense llenguatge no hi ha res. Però, a més, i no menys important, la tasca dels filòlegs més coneguda és com a ensenyants de llengües. És a dir: fabriquen, construeixen, basteixen persones. És aquesta una llarga cadena de muntatge en la que ells tenen un paper primordial. No se m'acut res de més preuat a construir, però sempre hi haurà qui voldrà que el nostre PIB creixi a base de coses materials i tangibles, "coses necessàries". Podem doncs optar com a societat a fabricar homes respectuosos i conscients del món on viuen o potser ens trobarem que haurem de construir més i més presons, on, com a eina resocialitzadora i de reinserció, els presos rebran classes de filòlegs. I el PIB seguirà creixent.