TW
0

Fa dos anys que l'Ateneu Musical de Ferreries començà una entusiasta proposta musical al voltant del "Projecte ERA", del compositor francès Eric Lévi. Temps i esforç rere partitures i hores i hores d'assajos que han vist la seva recompensa amb una més que satisfactòria estrena -a principis de mes- a la Sala Multifuncional des Mercadal. Un èxit que poc després ha traspassat fronteres, tal i com explica el president de l'Ateneu, Bep Cardona: "Hem rebut l'interès per part del reconegut director londinenc Guy Protheroe d'assistir al concert que oferirem a la sala del Canal Salat de Ciutadella, el proper dia 20".


Protheroe és una de les peces claus d'ERA, i recentment ha estrenat la composició a Moscou. Però en assabentar-se de l'esdeveniment de la Coral Clau de Sol, dirigida per Montse Mercadal, no dubtà en contactar amb els menorquins i manifestà el seu suport personalment al grup de cantaires i músics. "És increïble i per a nosaltres és tot un orgull", afirma Cardona qui subratlla que en parlar directament amb Eric Lévi -a la recerca de les partitures per poder representar ERA- "ens va dir que era el primer cop que li donava el material a qualcú".

Dit i fet. L'Ateneu li va comprar a Lévi unes còpies dels dos primers cd's. La formació Clau de Sol ofereix una selecció de tretze cançons. Avui mateix repeteix concert, a partir de les 20.30 hores, al Claustre del Carme de Maó. Una fusió de cant gregorià, rock simfònic i música dj donant com a resultat clares evocacions a l'època medieval, amb moments relaxats incidint en la música new age i a la vegada potents guitarres.

A ERA participen gairebé mig centenar de cantaires. Els solistes són Paco Roberto, Marc Florit, Joana Pons, Carol Socías, Mariano, Marí, Núria Deyà i Anna Janer. I els músics: Noli Seguí, David Rotger, Bep Cardona, Pau Cardona, Lluís Piris, Joan Coll, Clara Enrich, Ariadna García, Anna Moll i Marta Vidal.

Amb motiu de la visita de Protheroe, l'equip intensificarà les proves per polir l'actuació de Ciutadella. A més el públic tindrà una nova oportunitat de gaudir d'ERA, dia 30 a Ferreries.


"NO DESCARTO UNA COL·LABORACIÓ AMB L'ATENEU MUSICAL DE FERRERIES"

El director londinenc Guy Protheroe acaba de presentar el "Projecte ERA" a Moscou. Pocs dies abans de la seva arribada a l'Illa per gaudir de la versió impulsada per l'Ateneu Musical de Ferreries, avança al Culturàlia les sensacions que li causa haver coincidit en el temps amb la Coral Clau de Sol.


Com va començar la seva relació musical amb el compositor Eric Lévi?
El vaig conèixer l'any 1992 quan estava composant la música per a la comèdia francesa "Els Visitants" (Les Visiteurs). Jo havia estat treballant amb Vangelis durant molts d'anys, com a director, lletrista i arranjador musical. I llavors Eric estava cercant a algú per a cooperar amb ell d'una manera similar. La pel·lícula fou un gran èxit, així que Lévi va decidir escriure un àlbum desenvolupant el tipus de música que va fer per al film.

Aquesta mateixa setmana ha dirigit l'estrena de ERA a Moscou. Com ha anat l'experiència?
Com que ERA és un projecte que sempre s'ha basat en l'estudi, feia molts anys que tots esperàvem per oferir la seva representació en viu. Així que els primers concerts a Rússia han sigut meravellosos. I estic segur que en un futur proper visitarem més països. L'obertura de les actuacions a Moscou fou la peça "Enae Volare" que vam escriure per a "Els Visitants" (Les Visiteurs); i han inclòs temes de tots els discos d'ERA. Quan preparàvem els àlbums en l'estudi tots els elements s'assemblaven per separat. Hi havia sessions individuals d'enregistrament per a cadascun dels cantants i músics. Quan tots els elements s'han registrat es mescla tot el material, per la qual cosa ha estat un plaer per a tots nosaltres estar junts per primera vegada. Molts dels intèrprets no ens havíem conegut abans. El cor i l'orquestra russa foren acollidors i amables, i el públic molt entusiasta.

Què li sembla que l'Ateneu Musical de Ferreries també hagi apostat, i gairebé en el temps, pel mateix projecte?
Ha estat una estranya però grata coincidència. És fantàstic que s'hagi representat ERA en dos llos tan diferents del món.

De manera molt generosa ha decidit traslladar-se a l'Illa per gaudir del proper concert de la Coral Clau de Sol a Ciutadella.
Sí, vindré amb la meva esposa Ann, que ha cantant en tots els discos i és la directora de la coral. Estic molt content de poder venir a Menorca a escoltar la versió dels dos primers àlbums d'ERA a càrrec de l'Ateneu Musical de Ferreries. Però és una llàstima perquè, finalment, Eric Lévi no podrà venir a l'Illa, encara que ganes no li faltaven.

Qui sap si es forjarà qualque tipus de col·laboració.
Fins ara he pogut escoltar les cançons de la seva interpretació a Youtube, i ho he disfrutat. Sonen molt bé! Esper que aquesta pugui ser una oportunitat per a col·laborar junts en futurs concerts del "Projecte ERA".

Quina és la clau de l'èxit d'ERA?
La seva fusió musical, amb molta varietat d'estils com el cant gregorià, el rock, el pop o l'orquestra de cordes.