TW
1

El Festival de Cinema de la Mediterrània (Mèdit) ha donat un pas endavant i aumenta la seva repercussió a l'àmbit d'Europa. El certamen, que fins l'any passat es celebrà a Ciutadella, formarà part d'un projecte europeu, el primer Young European Cinema on the Move. Segons explica Inés Garrell, codirectora del Mèdit junt amb Bibiana Schönhöfer, es tracta de la primera xarxa mediterrània de debat i reflexió sobre els valors europeus que es recolza amb el cinema i formació pels joves, com a eines prinicipals per fomentar la participació ciutadana.

És un projecte impulsat pel Parlament Europeu i que en la seva edició tindrà tres països convidats del Mediterrani: Itàlia, Espanya i Croàcia. Les seves seus escollides, per la seva especial singularitat i coherència de la mostra, han estat Roma (Itàlia), Ston (Croàcia) i Ciutadella de Menorca (Espanya), on es celebrarà l'acció en els seus respectius festivals de cinema.


Ciutadella, pendent

Precisament, segons explica Garrell, el Mèdit ha estat escollit per tenir com a marc de celebració Ciutadella. No obstant, les converses segueixen obertes entre l'organització del Mèdit i l'Ajuntament de Ciutadella sobre si es podrà mantenir o no a la ciutat. En el cas de que no s'arribi a un acord, el Mèdit podria traslladar-se a un alte lloc com a seu del festival de cinema.

Tot i la incertesa, els organitzadors no perden l'esperança en que el certamen es pugui celebrar del 15 al 19 de juliol d'enguany a Ciutadella.

La inclusió del festival al projecte Young European Cinema on the Move implica que el Mèdit s'haurà de dedicar al tema de la interculturalitat i la immigració. Amb aquest objectiu haurà de projectar tres pel·lícules sobre la temàtica, organitzar un workshop de cinema per a joves (que enregistraran un curtmetratge amb la temàtica del diàleg intercultural) i celebrar un col·loqui sobre la interculturalitat amb la invitació d'eurodiputats, membres de la Comissió Europea, i un dels directors de les pel·lícules.

La vinculació al projecte europeu, implica a més, segons Garrell, que tot el que es projecti al Mèdit es veurà també als festivals de Roma i Ston, i viceversa; a més de projectar-se a la pàgina web del Young European Cinema on the Move, i a la web del Parlament Europeu.

La bona notícia d'accedir a aquest projecte que promou el Parlament Europeu arriba en un moment en que la seu del Mèdit no està definida. Enguany es celebrarà la sisena edició del festival de cine que d'ençà la creació ha tingut lloc a Menorca. Garrell confia que el projecte atorgat faci declinar la balança en favor de Ciutadella.