Josep M. Vidal va ser un dels impulsors de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, a qui cedí els seu extens fons

TW
0

La càmera va ser la gran companya de Josep Miquel Vidal Hernández (1939-2013). En el seu temps lliure, era habitual veure'l amb l'aparell penjat del coll cercant immortalitzar escenes urbanes, paisatges i natura o el rostre humà de la societat, que captà com a testimoni del devenir de l'Illa. Fruit de la seva d'afició per la fotografia, va deixar en herència als menorquins 40.000 fotografies. Les va cedir a l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca, una institució de la qual va ser una de les persones que més va col·laborar en la seva creació i de la que es convertí en un dels principals donants.

Un any després de la seva sobtada mort, una exposició vol retre homentage a Josep Miquel Vidal Hernández. Ha estat la Conselleria insualr de Cultura, Patrimoni i Educació que, a través de l'Arxiu d'Imatge i So, inaugura demà, a les 20 hores, la mostra «Josep Miquel Vidal Hernández (1939-2013, un homenot menorquí arrelat i universal». Segons explica el comissari del muntatge expositiu, Pau Salort, l'exposició té la intenció de mostrar una selecció inèdita del seu extens fons fotogràfic i a la vegada explicar els diferents vessants intel·lectuals del protagonista. La mostra es podrà visitar de dimarts a divendres, de 9.30 a 13 hores, i de 17 a 20 hores, fins el 21 de març.


Conferència

El muntatge dedicat a Josep Miquel Vidal obrirà les seves portes a la sala d'exposicions de Can Victori de Maó aprofitant l'acte d'inauguració del curs 2014 de l'Institut Menorquí d'Estudis. Hi intervindran Josefina Salord, Jaume Mascaró i la presidenta, Maruja Baíllo. A continuació, Francesc Bujosa Homar, catedràtic d'Història de la Ciència a la UIB, impartirà la conferència inaugural «Josep Miquel Vidal i l'evolució de les idees científiques».


Una de tantes inquietuds

Sobre la vessant fotogràfica de Josep Miquel Vidal, el fotògraf Toni Vidal reflexiona: «Si una persona té criteri, és impossible que no faci fotografies que valguin la pena». Afegeix que Vidal Hernández «a més a més de criteri, tenia moltes inquietuds, vocacions i ganes de fer feina. Per acabar-ho d'arrodonir no li mancava entusiasme». I es demana «què puc dir de les seves fotografies? En prinicipi, que són indispensables perquè han deixat testimoni d'uns fets valuosos per a la nostra memòria».

Toni Vidal afegeix que «Francesc Català Roca solia dir que a part de la vàlua que pogués tenir una fotografia, al cap de vint-i-cinc anys en quedava també el document. Per tant, hen d'agrair a Josep Miquel la seva intensa dedicació, en aquest cas, a la fotografia».

Sens dubte, l'exposició organitzada pel Consell i l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca esdevé una oportunitat per descobrir la trascendència del Josep Miquel fotògraf.