Antoni Ferrer, Maruja Baíllo i Lluís Plantalamor presentaren ahir el catàleg de la col·lecció.

TW
0

El Consell i el Museu de Menorca han editat un catàleg sobre la col·lecció Humbert Ferrer, en què es poden veure bona part d'un centenar de peces de les èpoques talaiòtica i romana, que es van descobrir a principis del segle passat al lloc de Biniguardó, as Mercadal, de la qual és propietària la família Ferrer.

La consellera insular de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, el director del Museu de Menorca, Lluís Plantalamor, i l'arqueòleg Antoni Ferrer, van presentar ahir aquest document, que ha estat coordinat per l'arqueòloga Montserrat Anglada, juntament amb Ferrer i Plantalamor, sobre la col·lecció que es va poder contemplar a «Exposició Humbert Ferrer: objectes per a l'altra vida», que es va organitzar l'any passat.

El fons arqueològic
El 2010, Humbert Ferrer va cedir al Consell els objectes trobats a la seva finca, i el Servei de Patrimoni Històric en va fer un inventari. Posteriorment, el Museu de Menorca va continuar la feina d'estudi, restauració i conservació. Una labor que la consellera considera «molt important, perquè ens permet aprofundir en el coneixement de la cultura talaiòtica, la qual cosa facilita la seva divulgació i, per tant, ajuda la nostra candidatura davant la UNESCO» perquè Menorca sigui declarada Patrimoni de la Humanitat.

Els objectes d'aquesta col·lecció formaven part d'aixovars funeraris en aquelles èpoques. Ara, aquest catàleg permet tenir a l'abast tota la informació que s'ha pogut extreure sobre els rituals funeraris i les creences en el més enllà dels pobladors de Menorca. Un treball que inclou bona part dels objectes de la col·lecció, que s'expliquen des de la vessant científica però també de la divulgativa.

Aquestes peces es van trobar al voltant de l'any 1915, quan s'extreia arena per construir una caseta d'eines. Van aparèixer ossos humans i objectes de metall i ceràmica, a prop de les penyes de Biniguardó.

Segons s'explica al catàleg, «l'estudi dels materials, així com la documentació a la qual s'ha tingut accés, ha permès determinar que els objectes dipositats a la col·lecció Humbert Ferrer provenen de dos jaciments arqueològics diferents, i que ambdós corresponen a contextos funeraris».