La consellera de Cultura, Maruja Baíllo, els representants de La Caixa i Endesa, i Josep Pons Fraga, editor d’«Es Diari

TW
0

El Consell ha recuperat enguany el Premi Illa de Menorca de Narració Curta amb una sorprenent resposta de participació, amb un total de 79 relats presentats al concurs literari, una de les xifres més altes de la història del guardó.

El certamen s'ha restituït després d'un buit de dos anys, el 2012 i el 2013, sense convocatòria. El nombre d'originals concursants demostra la vitalitat d'un premi que el Consell rescata mantenint la vocació inicial de promoció dels autors illencs i la creació literària. Així mateix, és destacable la xifra de 13 originals que opten a la nova convocatòria del Premi Illa de Menorca de Poesia, una participació significativa tenint en compte la complicació formal del gènere poètic.

Un cop s'ha tancat el periode d'admissió d'originals, el jurat es reunirà en breu per decidir els guanyadors dels dos certàmens dels «Illa de Menorca». En aquesta ocasió, integraran el jurat l'escriptor Pau Faner, el professor Diego Dubón, el periodista Lluís Vergés i Josep Pons Fraga, editor del MENORCA «Es Diari».


Fruit de la col·laboració

El Premi de Narració Curta torna gràcies al conveni signat entre el Consell, Endesa i el MENORCA «Es Diari» que ha permès tornar a organitzar el certamen enguany, a més de recuperar les Jornades de Creació Literària, que han estat impartides per Aina Tur.
S'estableixen tres premis amb una dotació econòmica de 1.200 euros (el primer), 400 euros (el segon) i 300 euros (per al finalista jove). A més, Es Diari publicarà les obres guanyadores i les finalistes en un llibre. D'altra banda, gràcies al conveni del Consell amb La Caixa i el MENORCA «Es Diari» ha estat possible convocar el Premi Illa de Menorca de Poesia, juntament amb les Jornades de Creació Poètica, que han estat impartides per Sílvia Pons. En aquest nou certamen literari s'estableixen dos premis en metàl·lic dotats amb 800 euros (el primer) i amb 300 euros (el segon). Les poesies guanyadores seran publicades en l'edició corresponent de Es Diari.

La consellera insular de Cultura, Maruja Baíllo, destacà la importància d'ambdós certàmens literaris per afavorir la creació narrativa i poètica a l'Illa i descobrir nous talents de la literatura illenca. El Premi Illa de Menorca va ser instaurat el 1992 per Editorial Menorca i al llarg de la seva trajectòria han obtingut aquest premi autors reconeguts, com Joan Pons (1992), Josep Portella (1993), Maite Salord (1999), Miquel Àngel Maria (2003) o José Ignacio Fortuny; i autors, en el seu moment novells, com Dani Piris o Rosa Carreras.

La darrera convocatòria del Premi Illa de Menorca de Narració Curta va ser l'any 2011, en la seva vintena edició, de la qual va resultar guanyadora Montserrat Esbert Miguel amb l'obra «El Finestral». Es Diari ha editat enguany aquest relat guanyador i els finalistes en un llibre que es pot aconseguir a les llibreries.