Portada del llibre

TW
3

Si a Menorca tenim un mestre i referent de l'humor gràfic, aquest és sense dubte Zaca. Els seus dibuixos i acudits tenen la gràcia d'aportar cada setmana als lectors del diari MENORCA més missatge i més càrrega de comunicació que pàgines senceres d'informació. El traç lúcid i enginyós de Zaca es converteix en el testimoni de l'actualitat de l'Illa, de l'evolució de la seva realitat i dels seus protagonistes. Els seus acudits són una crònica divertida per fer el repàs de la història recent de la nostra illa. Amb aquest objectiu, el MENORCA treurà al carrer, el dia 22, un nou llibre que recull l'humor de Zaca publicat en les pàgines del diari. Aquesta nova edició és la continuació del llibre «Humor propi. Zaca: 12 anys de Menorca al MENORCA», publicat pel diari el 2002. Él nou llibre es titula «Humor propi+12», perquè recopila els dibuixos a partir d'aquell any fins el 2014.

Zaca es diu realment Juan José Zacarías Guerra (Punta Nati, 1958), i treballa com a dissenyador i maquetador del MENORCA. Dibuixant notable, ha assolit un nivell de síntesi visual en els seus acudits comparable amb altres humoristes gràfics de major tirada i repercussió mediàtica. La seva modèstia exagerada i l'estimació a la seva terra són dos trets destacables. Modèstia que es fa visible quan no vol que ens oblidem dels altres companys de la secció d'humor gràfic: Diego Ibáñez, Massu, Nan, Dani Triay i Carlos Torrent. Com diu Josep Pons Fraga, editor del MENORCA, en el pròleg del llibre «no cal cercar als seus acudits cap signatura perquè hi reconeixem sense dubte el traç i el perfil d'una obra pròpia. Des del 8 de gener de 1989 aporta a «Es Diari» la seva visió crítica i lúcida d'aquesta illa, els seus personatges; sobre les institucions, els grans debats i esdeveniments. Tot passa pel sedaç d'aquest home tranquil i amable, a qui li agrada la bona cuina, la feina sense presses i també el futbol». La publicació d'aquest nou llibre es converteix en un reconeixement i agraïment a la vàlua personal i artística de Zaca, una aportació que «Es Diari» vol compartir amb tots els lectors.

El dia 30, presentació

La presentació d'«Humor propi+12» tindrà lloc el proper dia 30 d'abril, a les 20 hores, a la Sala Polivalent Albert Camus de Sant Lluís. Per a l'ocasió, «Es Diari» ha convidat a Pep Roig, dibuixant mallorquí d'humor gràfic al diari «Última Hora», i Jaume Capdevila, dibuixant català, historiador de l'humor gràfic i col·laborador de diaris com «La Vanguardia». La presentació anirà a càrrec de l'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga, autor del pròleg.