La pissarra està penjada fora de l’institut i tothom pot deixar escrit un somni | JÚLIA FERNÀNDEZ

TW
4

Deixau volar la imaginació, què vos agradaria fer abans de morir? Veure món, viatjar a l'espai, llençar-se en paracaigudes o, més pràctics, com aprovar la selectivitat, són alguns dels desitjos anònims que omplen la pissarra que han creat i penjat fora de l'institut un grup d'alumnes de l'IES Josep M. Quadrado. La iniciativa parteix de Júlia Fernàndez, estudiant d'Educació Social de la Universitat de Vic, que ha duit el projecte «Abans de morir vull...» a l'institut de Ciutadella.

La versió anglesa, «Before I die», és un projecte que va crear l'artista taiwanesa-nord-americana Candy Chang, l'any 2011 a Nova Orleans. Segons Júlia Fernàndez, l'origen del projecte sorgeix després de que Chang perdès a algú que estimava i d'experimentar una depressió. A partir d'aquí va crear una paret interactiva en una casa abandonada en el seu veïnat de forma anònima per restaurar la seva perspectiva sobre la mort i compartir-ho íntimament amb els seus vesins.

Després de rebre el permís, es va pintar el costat d'una casa abandonada al seu barri de Nova Orleans amb pintura de pissarra i pintada la frase, «Abans de morir vull...». Qualsevol persona podia agafar un tros de guix, reflexionar sobre les seves vides i compartir les seves aspiracions personals a l'espai públic.

Tot va començar com un experiment, tot i que, al dia següent, la paret estava plena de respostes: «Abans de morir jo vull...» cantar per a milions de persones, plantar un arbre, abraçar-la una vegada més, abandonar totes les inseguretats, ser completament jo... van ser algunes de les propostes anònimes. Chang llavors va entendre els seus vesins d'una manera nova i la paret li va recordar que no estava sola i que gràcies al mur es donava un sentit a la seva vida.

Per tal de materialitzar el projecte a Ciutadella, s'ha creat un grup d'alumnes de segon i tercer d'ESO de forma voluntària i participativa que han estat els protagonistes i els executors del projecte amb l'ajuda de Magí Muñoz, professor de Plàstica de l'institut.