Músics i cantaires han protagonitzat dos concerts majúsculs al Socors i arriben aquest dilluns Maó | David Arquimbau

TW
2

Un milenar de persones han estat ja testimonis de l'espectacularitat de l'aposta que han fet aquesta Setmana Santa la Capella Davídica de la Catedral de Menorca i el Grup Filharmònic de Maó, amb la versió coral de «Les set darreres paraules de Crist a la creu». L'espectacle ha implicat una seixantena de cantaires, tant de la Capella com del Cor Femení del Grup Filharmònic, així com la seva orquestra al complet, i quatre cantants solistes destacats, com són la soprano menorquina Maria Camps, la mezzosoprano Eulàlia Salbanyà, el baix-baríton Tomàs Maxé i el tenor Albert Riera.

L'església del Socors de Ciutadella ha acollit les dues primeres actuacions, diumenge i dissabte. Amb les localitats exhaurides, unes cinc-centes persones van gaudir cada dia de la magnífica interpretació d'aquesta obra que Joseph Haydn va composar originalment per a orquestra, el 1786, però que uns anys més tard, el 1796, va reescriure per afegir-hi les veus.

Baix la batuta d'Isabel Juaneda, directora de la Capella Davídica, músics i cantaires demostraren una compenetració total a l'hora d'interpretar els moviments sobre les meditacions de les darreres paraules de Crist.

A la destacada part instrumental que realitzen els músics del Grup Filharmònic de l'Ateneu de Maó s'hi suma la fantàstica interpretació dels cantants, completant una obra majestuosa que s'ha pogut escoltar en tota la seva esplendidesa gràcies a l'excel·lent nivell interpretatiu de l'orquestra, els cors i el quartet solista. Els moviments que corresponen a les set paraules (segons Lluc, Joan i Mateu) permeten explorar les emocions de consol i meditació que procurà l'autor. «Fins i tot l'oient menys iniciat hauria de commoure's en el més profund de la seva ànima», creia Haydn.

I així ho transmeten els intèrprets en aquest concert, amb set moviments de ritmes més pausats, expressant el dolor en el primer («Pare, perdona'ls perquè no saben el que fan»), en el quart («Déu meu, Déu meu, perquè m'has abandonat?») o en el darrer moviment («Pare, a les teves mans encomano el meu esperit»); la promesa del paradís en el segon («En veritat et dic: avui seràs amb mi al Paradís»); o el diàleg tendre entre mare i fill en el tercer («Dona, aquí tens el teu fill, i tu, aquí tens la teva mare»).

Però aquesta musicalitat mancada de contrastos rítmics a les set sonates canvia totalment quan arriba el terratrèmol final descrit per Sant Mateu al seu Evangeli i amb què conclou l'obra. Un moviment ràpid que el compositor indicà tocar «presto e con tutta la forza». De fet, una peça que ha estat considerada per alguns com la més violenta que va escriure Haydn, qui tancà la composició amb un més que contundent «fortississimo».

Els que no hagin tingut la oportunitat de presenciar aquest magnífic concert a Ciutadella podran fer-ho aquest dilluns a Maó. Serà a les 20.30 hores a l'església de Santa Maria.